Gemeente Amerongen


Werk mee aan je eigen leefomgeving
Start nieuwe seizoen Lokale Agenda 21

Eerder heeft u in deze krant kunnen lezen over de opening van het Laarzenpad in de Amerongse Bovenpolder. Een aansprekend project van een van de werkgroepen van de Lokale Agenda 21. Deze groepen bestaan uit Amerongse burgers die werken aan hun eigen leefomgeving. Zij proberen de begrippen duurzaamheid en leefbaarheid te vertalen in concrete projecten. Projecten die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden betreffen:

· het realiseren van een wandelpad

· het ontwikkelen van een huisartsenpostfolder, een handig hulpmiddel indien u onverwijld naar de post in Ede moet.

· het meedenken met het oplossen van de problemen rondom de waterafvoer in Amerongen en

· het gebruik van internet als communicatiemiddel tussen gemeente en jonge Amerongers.

De werkgroepen zoeken weer versterking. Er lopen al weer een aantal projecten en er bestaan ideeën voor nieuwe projecten waarbij beheoft bestaat aan nieuwe mensen. Ook bestaat de mogelijkheid zelf nieuwe projecten in te brengen.
We zoeken vrijwilligers voor de volgende projecten:
- werkgroep mobiliteit: deze groep wil zoeken naar mogelijkheden om weggebruikers op een positieve wijze aan te sporen zich aan de snelheidslimiet van 30 km/uur te houden èn zich zodanig te gedragen dat Amerongen niet alleen veilig, maar ook duurzaam leefbaar kan zijn. Diverse middelen en (ludieke) acties kunnen onderdeel worden van een te ontwikkelen plan.

- Werkgroep energie en water: Wie is niet de wateroverlast beu? Vuile sloten en overlopende putten. De gemeente neemt momenteel maatregelen om deze problemen op te lossen. De werkgroep wil zich richten op maatregelen die burgers kunnen nemen om een bijdrage te leveren aan het probleem van te veel regenwater in het riool.
- Entente Florale: welke burgers willen Amerongen promoten om in aanmerking te komen voor de titel groenste dorp van Nederland. Deze werkgroep vraagt communicatief sterke Amerongers. De werkgroep stelt onder meer een route op en begeleidt de jury langs de mooiste en groenste plekjes van Amerongen.

- Het promoten van duurzaam bouwen of verbouwen: zijn er wellicht mensen die al ervaring hebben met duurzaam (ver)bouwen en die hun kennis willen inbrengen in dit project?

- Buurtworkshops energie: er bestaat reeds een idee om energiebesparing op buurtniveau weer onder de aandacht te brengen. Wellicht iets voor u om aan bij te dragen?

- Of heeft u misschien zelf een idee om mee te werken een leefbare en duurzame omgeving?

Op woensdag 13 oktober om 19.30 vindt er een informatie-avond plaats in de raadzaal van het gemeentehuis. Wij nodigen iedereen die mee wil werken aan het verbeteren van zijn of haar leefomgeving uit om hierbij aanwezig te zijn.