Gemeente Den Haag

september 2004
Leerlingen heropenen speciale school De Bonte Vlinder (30 september)

Drie jaar lang hebben de kinderen van De Bonte Vlinder, speciale school voor openbaar basisonderwijs, gewerkt aan de herinrichting van hun school. Er zijn drie lokalen aangebouwd, er kwam nieuw meubilair voor de hele school en er werd nagedacht over de kleuren. De kinderen bedachten zelf wat er nodig was in de school en wat ze graag wilden hebben. Op 13 oktober om 13.00 uur is het eindresultaat te bewonderen: dan heropenen de kinderen zelf hun school.

"We leiden zelf de genodigden rond door onze nieuwe school," vertellen ze. "En daarna verzorgen we de opening. Dat gebeurt met veel muziek én we gaan zelf een speech houden. Best wel spannend!"

Meubels
De kinderen gingen zelf mee om de meubels uit te zoeken: "We zijn met één groep naar Utrecht geweest om de tafels en stoelen voor het multimedialokaal uit te zoeken. We hebben bedacht dat er schermen tussen de tafels moesten komen, zodat we elkaar niet teveel afleiden. De stoelen zijn ook bijzonder: de grote en kleine kinderen kunnen dezelfde stoelen gebruiken, omdat ze heel makkelijk te verstellen zijn."

Het leukst was het kiezen van de kleuren. "Iedereen wilde een andere kleur," zeggen de kinderen. "Toen hebben we alle ideeën op een stembord geschreven en daarmee is een groepje kinderen de klassen rondgegaan. We deden 'de meeste stemmen gelden'. Er is gekozen voor blauw en paars in de lokalen, oranje in het computerlokaal en rood, oranje en paars op de wc's."

De herinrichting van de school werd mede mogelijk gemaakt door de steun van sponsoren, waaronder Fonds 1818.

De Bonte Vlinder is een speciale school voor basisonderwijs, voor kinderen met gedrags-, leer- en ontwikkelingsproblemen. De school werkt op een vraaggerichte manier. "Dat betekent dat de leraren goed naar ons luisteren en dat we zelf met ideeën kunnen komen," leggen de kinderen uit.