T.M.C. ASSER INSTITUUT

Symposium Asser Instituut over de Europese Grondwet

De Europese Constitutie: de beste weg voor verdere integratie?

13 - 16 oktober 2004: symposium T.M.C. Asser Instituut over de Europese Grondwet in Kurhaus

Van 13 tot en met 16 oktober 2004 organiseert het Haagse T.M.C. Asser Instituut als evenement in het kader van het Nederlands EU Voorzitterschap een symposium in het Kurhaus in Scheveningen met als titel: 'The EU Constitution: the best way forward?'. De belangrijkste thema's van het congres zijn: de wijze van totstandkoming en ratificatie van de Europese grondwet, en de rol van de verschillende nationale en Europese instellingen binnen het constitutionele raamwerk van de Europese Unie. Er zal met name aandacht worden besteed aan de volgende juridische en politieke vragen.

1. Hoe kunnen we de Europese burgers en nationale parlementen overtuigen om de Europese Constitutie te ratificeren?
2. Wat te doen als niet alle lidstaten ratificeren en als we dan een zg. ratificatie-crisis hebben?

3. Wat is de impact van de Europese Constitutie op de nationale grondwetten?
Hoog gekwalificeerde wetenschappers en experts van de Europese instellingen (Europees Parlement, Raad, Commissie en Hof van Justitie) en de EU lidstaten zullen op deze conferentie mogelijke juridische oplossingen om voort te gaan aandragen.

Tot de sprekers behoren de ministers De Graaf en Donner, staatssecretaris van Europese Zaken Nicolaï en Europese ombudsman Diamandouros. Het Asser Instituut beoogt met dit symposium een substantiële bijdrage te leveren aan het debat over de Europese grondwet. De conclusies van de discussie zullen worden aangeboden aan het Nederlands voorzitterschap.

Noot voor de redactie (