Gemeente Alkmaar


Vijf scholen startkwalificatie brede school

Alkmaar, 7 oktober 2004

Op 13 oktober om 16.30 uur ontvangen vijf basisscholen uit de Mare en Daalmeer de startkwalificatie brede school uit handen van wethouder Binnendijk. De basisscholen die de startkwalificaties brede school ontvangen zijn De Vlieger, 't Baeken, Liereland en Oranjehof (twee vestigingen). De overhandiging vindt plaats in de Multi Functionele Accommodatie aan de PC Boutensstraat 4 in de Vroonermeer.

Alkmaar heeft op dit moment negen brede scholen voor basisonderwijs. Daarnaast zijn zes andere scholen bezig met het verbreden van hun functies; nog eens vier scholen hebben aangegeven dit in de nabije toekomst te willen gaan doen. Een school is een brede school als zij in samenwerking met andere organisaties activiteiten of diensten aanbiedt waardoor de ontwikkelingskansen van kinderen worden vergroot. Hoe de brede school eruit ziet is per school anders. Dit varieert van brede scholen met naschoolse activiteiten en oudercursussen tot een brede school zoals de MFA Vroonermeer, waar dagindeling het leidend principe is.

Doorstartdag
De uitreiking van de kwalificaties is onderdeel van de Doorstartdag brede school primair onderwijs. De Doorstartdag is een vervolg op de Startbijeenkomst Brede school die ruim vier jaar geleden in Bergen werd gehouden. Doel van de bijeenkomst is stil te staan bij wat tot nu toe bereikt is en om successen te vieren. De praktijkervaringen van de brede scholen met hun samenwerkingspartners staan hierbij centraal. Bezoekers van de Doorstartdag brede school kunnen alvast een kijkje nemen in de MFA Vroonermeer, die op 5 november officieel geopend wordt.

Activiteiten
De meest voorkomende activiteit op de brede scholen zijn naschoolse activiteiten. Scholen werken hierbij samen met het Cursusbureau van Kern8 en met het Sportbureau. Daarnaast werken veel scholen samen met de peuterspeelzaal, waarbij de samenwerking vele vormen kent, variërend van een gemeenschappelijk taalprogramma tot het delen van zorg. Het Steunpunt Opvoeding van Bureau Jeugdzorg is een belangrijke partner voor met name de scholen in Overdie bij het organiseren van themabijeenkomsten en cursussen voor ouders. Kenmerkend voor de brede scholen in Alkmaar is ook de aansluiting bij het wijkgericht samenwerken; scholen werken samen wijkbewoners en met organisaties in de wijk, bijvoorbeeld in activiteiten zoals het Kinderpersburo.

7 oktober 2004