verdicts.verdict_media verdicts.verdict_media

Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200307875/1
Beroepen van de Stichting Schoon Genoeg, de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, de Stichting Plus Min en anderen tegen het besluit van gedeputeerde staten van Zeeland waarbij grotendeels goedkeuring is verleend aan het bestemmingsplan Compensatielocatie Rampweg (...) van de gemeente Schouwen-Duiveland. Het bestemmingsplan heeft betrekking op de vestiging van een nieuwe camping op een zogenoemde compensatielocatie, de Rampweg, ter compensatie van de sanering van de camping De Prinsenhoeve. Op het oude terrein van de camping maakt het bestemmingsplan natuurontwikkeling mogelijk. De Stichtingen en de Vereniging hebben beroep ingesteld tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan omdat zij van mening zijn dat het plan in strijd is met het streekplan Zeeland omdat de in geding zijnde locatie pas in een latere fase, na gebleken behoefte, voor herstructurering van de verblijfsrecreatie hoeft te worden ingezet. Zie ook de uitspraken van gelijke datum met zaaknummers 200308019/1 (Bestemmingsplan Compensatielocatie Zoomgebied () en 200308079/1 (Bestemmingsplan Burgh- en Westlandpolder () van de gemeente Schouwen-Duiveland.

* 200400281/1
Beroep van de Vereniging Wijkbewoners Heijplaat tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland in november 2003 heeft verleend aan AVR West B.V.. De vergunning is verleend voor het opstarten en het in werking hebben van een bedrijf voor de op- en overslag, het scheiden, sorteren en opbulken van (grof) huishoudelijke en bedrijfsafvalstoffen, alsmede het stallen van inzamel- en transportvoertuigen, het wassen, het onderhouden en uitvoeren van reparaties aan bedrijfsvoertuigen en aan containers. Ook voor de opslag van dieselolie en het tanken van materieel is vergunning verleend. Het bedrijf is gevestigd aan de Ophemertstraat in Rotterdam. De wijkbewoners zijn van mening dat ten onrechte vergunning is verleend voor het sorteren, het repareren en het wassen van bedrijfsvoertuigen en containers, terwijl onduidelijk is of de sorteerhal en de werk- en wasplaats zullen worden gerealiseerd. Verder voeren zij aan dat de geluidbelasting niet juist is berekend en vrezen zij geurhinder van de opslag van geurveroorzakende afvalstoffen van het bedrijf.

* 200400457/1
Hoger beroep van het "Schadevergoedingsschap HSL-Zuid, A16 en A4" en van een inwoner uit Prinsenbeek met betrekking tot een besluit van het Schadevergoedingsschap waarbij een verzoek om schadevergoeding is afgewezen. Het verzoek om schadevergoeding is gedaan door de inwoner uit Prinsenbeek omdat hij stelt schade te hebben geleden bij de verkoop van zijn woning in Prinsenbeek. Deze schade is volgens hem te wijten aan de komst van de HSL-Zuid en de verbreding van de A16 en in verband met de aanleg van de verlengde Middenweg, een verbindingsweg, naast zijn woning. De rechtbank in Rotterdam heeft het beroep van de inwoner bij uitspraak van 8 december 2003 ongegrond verklaard.


* 200401601/1
Hoger beroep van KPN Telecom B.V. met betrekking tot een besluit van de Staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat om een glasvezelkabel in de bodem van de Westerschelde tussen Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen te verplaatsen in verband met de verbreding en verlegging van de vaargeul in die waterweg. De Staatssecretaris heeft zich in een besluit van 29 januari 2002 op het standpunt gesteld dat hij geen aanleiding ziet voor vergoeding van de uit de verplaatsing voortvloeiende kosten. Bij uitspraak van de rechtbank Den Haag van 12 januari 2004 is het daar door KPN ingestelde beroep gegrond verklaard, maar een eerder ingediend bezwaar niet-ontvankelijk verklaard.


* 200402177/1
Hoger beroep in verband met de afwijzing van schadevergoeding op grond van de Gemeenschappelijke Regeling Schadeschap Luchthaven Schiphol. Deze regeling is vastgesteld om verzoeken om schadevergoeding te behandelen die verband houden met de uitbreiding van het luchtvaartterrein Schiphol, zoals vastgelegd in de planologische kernbeslissing over Schiphol. De indiener van het verzoek om schadevergoeding werkt als zelfstandig broodbezorger in de regio. Hij lijdt naar eigen zeggen schade ten gevolge van de groei van de luchthaven. Door de voorgenomen uitbreiding van Schiphol zijn volgens hem veel bewoners uit zijn afzetgebied vertrokken. Hij meent dat hier sprake is van schaduwschade die niet gerekend mag worden tot het normaal maatschappelijk of ondernemersrisico. De besliscommissie die het verzoek heeft afgewezen, stelt zich op het standpunt dat het wegvallen van klandizie van de bewoners niet in verband moet worden gebracht met de in de regeling genoemde schadeoorzaken. Het betreft hier volgens de commissie schade die voortvloeit uit het feit dat Schiphol N.V. tot aankoop van de woningen van die bewoners is overgegaan.


* 200404992/1
Beroep van een maatschap uit Offingawier tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van het bestemmingsplan Houkepoort-Houkemar van de gemeente Sneek. Het bestemmingsplan voorziet in de aanleg van een nieuw meer, de Houkemar, en de verwezenlijking en de verkeerskundige ontsluiting van het woongebied Houkepoort. De maatschap is het niet eens met andere dan agrarische bestemmingen die betrekking hebben op haar gronden waarop zij een melkveehouderij exploiteert. Zij voert daartoe onder meer aan dat de beschikbare grond ontoelaatbaar zal afnemen en zal worden versnipperd. Voorts stelt zij dat uit het bestemmingsplan niet valt op te maken hoe de begrenzing van bij het plangebied liggende beschermde natuurgebieden tot stand is gekomen.