Provincie Overijssel

Discussie provincieparlement over regionaal bedrijventerrein, jeugdzorg en begroting

De leden van Provinciale Staten zijn op woensdag 13 oktober weer aanwezig in het provinciehuis te Zwolle, Luttenbergstraat 2. Vanaf 18.00 uur vindt de plenaire Statenvergadering plaats in de Statenzaal. Tijdens deze vergadering wordt er onder andere gesproken over het Regionaal Bedrijventerrein Twente en het aanvullende onderzoek. Daarnaast staat ook de evaluatie van de aanpak van de wachtlijsten in de jeugdzorg op de agenda, de nota Sociale Actie 2005-2008 en de toekomst van de Stichting Stimuland Overijssel.

Regionaal Bedrijventerrein Twente

Een regionaal bedrijventerrein is belangrijk voor de economische structuur van Twente, de werkgelegenheidsontwikkeling en het oplossen van ruimtegebrek bij afzonderlijke steden. Onderzoeken naar de juiste locatie in Almelo-Noord en Almelo-Zuid zijn in volle gang. Provinciale Staten nemen woensdag een besluit over het voorkeursalternatief en de verdere voorbereiding van de besluitvorming door de speciale stuurgroep.

Wachtlijsten in de Jeugdzorg

Per 1 januari aanstaande maakt de Wet op de Jeugdhulpverlening plaats voor de nieuwe Wet op de Jeugdzorg. Provincies krijgen meer grip en meer verantwoordelijkheden op het terrein van de jeugdzorg. De Commissie beleidsevaluatie heeft daarom van februari tot juni 2004 onderzoek laten verrichten naar de bestrijding van de wachtlijsten in Overijssel. De maatregelen tot nu toe blijken nog niet voldoende te zijn om de wachtlijsten geheel weg te werken, maar met een sterk preventiebeleid blijk op de lange termijn wel winst bereikt te worden. Provinciale Staten besluiten woensdag of Gedeputeerde Staten de aanbevelingen uit het onderzoeksrapport en die van de evaluatie commissie moeten uitvoeren.

Nota Sociale Actie 2005-2008

Het is voor het eerst dat de provincie met één nota Sociale Actie komt. Hierin is het provinciaal beleid op het gebied van (jeugd)zorg, kunst en cultuur, maatschappelijke ontwikkeling (welzijn) en integratie voor de periode 2005 tot en met 2008 op hoofdlijnen samengebracht. De komende jaren willen Gedeputeerde Staten zich richten op de sociale en culturele infrastructuur in stad en platteland, het versterken van de positie in en deelname aan het maatschappelijk leven door jongeren, het langer zelfstandig laten wonen van ouderen en gehandicapten en een sociaal en vitaal platteland.

Overdag vergaderen de volksvertegenwoordigers onder meer over de begroting van de provincie voor 2005. De begroting staat centraal in alle vier de commissies, te weten:


- commissie Economie en Bestuur van 09.30 uur tot 17.15 uur Kleine Zaal


- commissie Ruimte en Groen van 09.00 uur tot 12.45 uur Parkzaal


- commissie Verkeer, Milieu en Water van 13.30 uur tot 17.15 uur Statenzaal/Kamer 11


- commissie Zorg en Cultuur van 09.30 uur tot 12.30 uur Kamer 11

Geïnteresseerden die de commissievergaderingen of Statenvergadering willen bijwonen, willen inspreken of meer willen weten over de diverse agendaonderwerpen kunnen kijken op www.prv-overijssel.nl/sis. Op dit Staten Informatie Systeem zijn alle stukken te vinden waarover de Staten debatteren. Inwoners van Overijssel die het woord willen voeren tijdens één van de commissievergaderingen of de Statenvergadering kan minimaal 24 uur voor aanvang van de betreffende vergadering contact opnemen met de Statengriffie van de provincie Overijssel, telefoon 038 425 13 36.

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel