Gemeente Delft

Tijdens de drukbezochte Wijkenmarkt van afgelopen zaterdag zijn de straten van de Ouverturebuurt tot de 'Leukste straat van Delft 2004' uitgeroepen. Zij wonnen de prijsvraag en daarom mag het bronzen beeld de 'Jonge Hugo' een jaar lang in hun straat staan. Woensdag 13 oktober om 18.00 uur wordt de 'Jonge Hugo', in aanwezigheid van Jan Torenstra (wethouder Wijkzaken), op de hoek van het Toscaninipad en de Chopinlaan geplaatst.

In het juryrapport staat vermeld dat zij unaniem kozen voor de straten uit de Ouverturebuurt. Deze straten organiseren niet alleen activiteiten voor de eigen buurt en niet alleen voor de directe buren, maar betrekken ook anderen bij hun activiteiten. De bewoners van de winnende straten zorgen voor de bewoners van het bejaardentehuis Die Buytenweye door met ze te zingen en te eten. Daarbij heeft deze straat ook bewoners uit andere culturen van de naastgelegen straat (de Chopinlaan) bij de buurtactiviteiten betrokken, onder het motto: 'we moeten elkaars cultuur leren kennen, elkaars eten leren eten en elkaars gebruiken leren begrijpen'. De jury bestond uit Marja van Leeuwen (directeur Vidomes Delft), Theo van der Plas (bureauchef Politie Delft) en Jan Torenstra (wethouder Wijkzaken).

De bewoners van de Ouverturebuurt lieten via een mail aan de gemeente Delft weten dat zij: "zaterdagmiddag gelijk een feestje hebben gebouwd. Iedereen is heel trots!". "We gaan graag een dagje met elkaar uit en willen heel graag een kerstboom en vinden het beeldje prachtig". Want naast het beeldje mogen zij met de bewoners van de straten een dagje naar Blijdorp of Drievliet en krijgen zij een kerstpakket: een boom met versiering. Alle genomineerde straten zijn zeer actief in hun straat. Zij doen veel voor elkaar, helpen elkaar waar nodig, passen op elkaars kinderen, poezen of huizen, organiseren jaarlijks allerlei activiteiten zoals : barbecues, straatfeesten, zomer- en winterfeesten. Ze klussen met elkaar en houden hun eigen straat schoon. Maar de genomineerden doen ook nog iets extra's voor elkaar zoals koken en boodschappen doen voor de oudere bewoners, verkeersproblemen proberen op te lossen, geld inzamelen voor goede doelen, of buurtbewoners uit andere culturen betrekken bij hun jaarlijkse activiteiten. Alle genomineerde straten ontvingen een kerstpakket (een kerstboom met versiering). Naast de Ouverturebuurt waren dat de: Dirklangendwarsstraat, Harmenkokslaan, Casper Fagelstraat, Oude IJsbaan en de Mackaystraat.

Bewoners en gemeente bekijken samen waar en hoe de kerstboom in hun straat kan komen te staan. De bewoners willen graag tijdens het plaatsen ook andere activiteiten voor de buurt of straat organiseren. Alle winnende straten hebben al contact gezocht met de gemeente (Wijkzaken) om in overleg te bepalen wat er voor kerstversiering moet komen. Alle vijf zijn zij zeer trots op hun prijs!