Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond biedt petitie en duizenden handtekeningen aan

AOb eist zorgvuldige overgangsregeling inburgeringscursussen

Utrecht, 12 oktober 2004. Woensdag 13 oktober om 13.40 uur biedt de Algemene Onderwijsbond aan de Tweede Kamer Commissie Onderwijs een petitie en duizenden handtekeningen aan. Deze commissie vergadert over de gevolgen voor de ROC s, die veroorzaakt worden door de stelselwijziging voor de inburgeringscursussen. Door deze veranderingen staan honderden en misschien zelfs duizenden banen op de tocht, terwijl er geen geld is gereserveerd voor een sociaal plan of andere overgangsregelingen voor het personeel dat moet afvloeien.

Ten eerste wordt het budget voor de inburgeringscursussen overgeheveld van het ministerie van Onderwijs naar het ministerie van Justitie. Justitie wil van dit budget ook de inburgeringscursussen gaan betalen die in het land van herkomst gegeven moeten gaan worden. Dat betekent minder cursussen in Nederland en dus minder werk voor docenten aan de ROC s. Hiermee staan honderden banen op de tocht.

Ten tweede worden de ROC s getroffen door de maatregel dat gemeenten voortaan hun inburgeringscursussen niet meer hoeven in te kopen bij ROC s, maar dit ook bij andere cursuscentra kunnen gaan doen. Enkele jaren geleden werden de ROC s verplicht alle inburgeringscursussen te geven. Hierop zijn lespakketten ontwikkeld, personeel aangenomen et cetera. Door het loslaten van deze verplichte inkoop zullen andere cursusinstituten zich op deze markt begeven. Er worden echter geen kwaliteitseisen gesteld aan deze cursuscentra. De kwaliteit van de (nieuwe) inburgeringscursussen komt daarmee in gevaar. Net als de werkgelegenheid van de betrokken docenten bij de ROC s, die wel veel werk gemaakt hebben van goede inburgeringscursussen. Het gaat hierbij om ongeveer 7000 banen.

In de petitie eisen de AOb en de ondertekenaars:


- Opschorting van het nieuwe inburgeringsstelsel tot er duidelijkheid is over een zorgvuldig invoeringstraject, dat nu nog volkomen ontbreekt


- Het stellen van kwaliteitseisen voor nieuwe aanbieders van inburgeringscursussen


- Een overgangsbudget omdat roc s straks worden geconfronteerd met wachtgelden die veroorzaakt zijn door overheidsbeleid

Gerrit Stemerding, bestuurder Algemene Onderwijsbond: Door het ondoordacht overhevelen van het inburgeringsbudget van onderwijs naar justitie komen educatie-afdelingen van regionale opleidingencentra overal in de knel. De overheid is bij de overheveling vergeten dat bij het banenverlies een sociaal plan hoort en wachtgeld-aanspraken. Dit gaat de instellingen tientallen miljoenen kosten. Die kostenpost kan wel eens betekenen dat roc s niet alleen bij de educatie moeten snijden, maar noodgedwongen ook op andere onderdelen moeten bezuinigen.

Nadere informatie: Marc Mathies, persvoorlichter AOb, 030 2989 210 / 06 53 41 01 59