Gemeente Nijmegen

Nieuwe digitale balie op www.nijmegen.nl

Het digitale loket van de gemeente Nijmegen is geheel vernieuwd. De vormgeving en indeling van het nieuwe website-onderdeel Aan de balie is overzichtelijker. Voor de belastingen, vergunningen, subsidies en klachten- en bezwaarprocedures is een snelle zoekingang gemaakt en er is een speciale rubriek voor ondernemers. Het aantal formulieren is uitgebreid. Het doel van deze vernieuwing is om de bezoeker zo snel mogelijk naar de juiste en volledige informatie te leiden.

Eind vorig jaar opende de gemeente de nieuwe Stadswinkel. De introductie van het Bedrijvenloket en de verhuizingen van verschillende loketten naar de Stadswinkel zijn ook van invloed op de indeling van de internetsite.

Uit conclusies van een burgerpanel en verschillende opmerkingen die via de internetsite en het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis binnen zijn gekomen, bleek daarnaast dat veel burgers moeite hadden met het vinden van informatie in het digitale loket. Ook waren omschrijvingen vaak te lang, waardoor standaardinformatie als de kosten van een vergunning wegviel.

Bij het nieuwe loket, Aan de balie genaamd, zijn de verschillende zoekingangen in één oogopslag zichtbaar. Mensen kunnen zoeken op alfabet of rubriek. Van belastingen, vergunningen, subsidies en klachten & bezwaren zijn aparte overzichten gemaakt. Nieuw is ook de Top 10. De meest aangevraagde informatie of formulieren zijn hier te vinden. Daarnaast is alle informatie geactualiseerd en waar nodig uitgebreid. Bij iedere productomschrijving staat eerst een korte samenvatting zodat bezoekers meteen de voorwaarden, kosten en levertijd kunnen lezen.

In deze digitale balie is extra aandacht besteed aan ondernemers. Zij vinden informatie via de rubriek Ondernemen.

De digitale balie is in een heel nieuw jasje gestoken. Voor de loketgegevens is gebruik gemaakt van symbolen zodat in één oogopslag zichtbaar is wat bijvoorbeeld het telefoonnummer of adres van een loket is. Het beeldmerk dat op de gevel en de folders van de Stadswinkel staat, komt terug in Aan de balie.

Het aantal digitale en printbare aanvraagformulieren is uitgebreid. Zaken doen met de gemeente wordt zo steeds makkelijker. De komende maanden zijn nog veel meer ontwikkelingen op komst, zoals de digitalisering van het bouwarchief, de verbetering van formulieren en het invoeren van de digitale handtekening.