Gemeente Westerveld

13-10-2004
Herziening bestemmingsplan dorp Doldersum

Het bestemmingsplan zoals dat nu nog geldt voor het dorp Doldersum is van 1977. Het bestemmingsplan is aan vernieuwing toe omdat de functie van het dorp veranderd is.

Functie
In de loop van de jaren is de overwegend agrarische functie van het dorp meer veranderd in een woonfunctie met recreatie en enkele agrarische bedrijven. Deze ontwikkeling is te verklaren omdat steeds meer boeren helaas moeten stoppen met hun bedrijf.

Nieuw bestemmingsplan
Om een actueel bestemmingsplan te hebben voor de huidige situatie in Doldersum en om bepaalde ontwikkelingsmogelijkheden te bieden die aansluiten op wensen van inwoners, is een nieuw bestemmingsplan gemaakt. De raad heeft hiervoor in januari 2004 kaders gesteld. De raad is van mening dat bijvoorbeeld het cultuurhistorische karakter (es- en brinkdorp) van Doldersum bewaard moet blijven. Dit kan bijvoorbeeld door mogelijkheden in het bestemmingsplan op te nemen om karakteristieke bebouwing te gebruiken voor een nieuwe of andere invulling. Ook wordt gestreefd naar afbraak van en vervanging van beeldverstorende bebouwing. Uiteraard is het aan de eigenaren om hier gebruik van te maken. De raad wil ruimte laten voor kleinschalige bedrijvigheid in bestaande bebouwing.

Kaartje bestemmingsplan Doldersum

Ter inzage
Deze en andere wensen en idee?van inwoners van Doldersum zijn, voor zover mogelijk, verwerkt in een bestemmingsplan. Momenteel ligt dit nieuwe bestemmingsplan, het zogenaamde "voorontwerpbestemmingsplan", tot 4 november 2004 voor iedereen ter inzage bij de publieksbalie aan de achterzijde van het gemeentehuis en in het Boekenhotel in Doldersum.