CBS

Bijstand niet verder gestegen

Het aantal bijstandsuitkeringen kwam eind juni 2004 uit op 339 duizend. Dat is even hoog als eind maart. Het is voor het eerst sinds anderhalf jaar dat het aantal bijstandsuitkeringen niet is gestegen. Het aantal WW-uitkeringen is in het tweede kwartaal verder toegenomen tot 315 duizend. Het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen is gedaald tot 968 duizend eind juni. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Aantal bijstandsuitkeringen stabiel

Door de economische teruggang begon in oktober 2002 het aantal bijstandsuitkeringen te stijgen. Tot en met april 2004 nam de bijstand met gemiddeld ruim duizend uitkeringen per maand toe. Eind juni 2004 lag het aantal bijstandsuitkeringen op 339 duizend. Dat is even hoog als een kwartaal eerder. Hiermee is een einde gekomen aan de anderhalf jaar lange stijging van het aantal bijstandsuitkeringen. Mogelijk heeft de op 1 januari 2004 ingevoerde Wet Werk en Bijstand een gunstige invloed gehad op het aantal bijstandsuitkeringen.

Stijging WW-uitkeringen minder groot

Het aantal WW-uitkeringen kwam eind juni 2004 uit op 315 duizend. Na seizoencorrectie komt het aantal WW-uitkeringen uit op 322 duizend. De WW steeg in de eerste helft van 2004 met gemiddeld 5,5 duizend uitkeringen per maand. Het stijgingstempo is kleiner dan in 2003. Toen namen de WW-uitkeringen met gemiddeld 7 duizend per maand toe.

Arbeidsongeschiktheid daalt verder

Eind juni 2004 waren er 968 duizend arbeidsongeschiktheidsuitkeringen verstrekt. Dat is 4 duizend minder dan een kwartaal eerder. Sinds januari 2003 is het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WAO, WAZ en Wajong) met gemiddeld 1,5 duizend uitkeringen per maand gedaald. De daling hangt samen met Wet Verbetering Poortwachter, die beoogt dat minder mensen de WAO instromen.

Technische toelichting

Bijstand

De uitkomsten zijn gebaseerd op informatie van gemeenten over de Algemene Bijstandswet (ABW) en de Wet Werk en Bijstand (WWB). De uitkomsten hebben betrekking op thuiswonenden jonger dan 65 jaar met een periodieke, algemene bijstandsuitkering. Bijstand wordt toegekend aan huishoudens, waarbij doorgaans één persoon als aanvrager wordt aangemerkt. Bij (echt)paren is in de meeste gevallen een man de aanvrager van de bijstand. De hier getoonde gegevens over geslacht en leeftijd hebben betrekking op de aanvrager. De cijfers van juni 2004 zijn voorlopige cijfers, deels gebaseerd op schattingen. Deze voorlopige cijfers van juni 2004 worden definitief vastgesteld in het vierde kwartaal van 2004.

WW-uitkeringen

De uitkomsten hebben betrekking op het aantal uitkeringen in het kader van de Werkloosheidswet (WW). Het CBS publiceert ook het aantal WW-uitkeringen (totaal, mannen en vrouwen) voor seizoeninvloeden gecorrigeerd. Door de maanduitkomsten te schonen voor seizoeninvloeden kunnen kortetermijnontwikkelingen beter gevolgd worden. Er is een reeks seizoengecorrigeerde maandcijfers van het aantal WW-uitkeringen beschikbaar vanaf januari 1992.

Een persoon kan meer dan één WW-uitkering ontvangen. De 315 duizend WW-uitkeringen van eind juni 2004 werden verstrekt aan 300 duizend personen.

Arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

De uitkomsten hebben betrekking op het aantal arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan verstrekt worden in het kader van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) en de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong). Een persoon kan meer dan één arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen. De 968 duizend uitkeringen van eind juni 2004 werden verstrekt aan 953 duizend personen.

Algemeen

Het komt voor dat iemand twee of meer uitkeringen uit verschillende regelingen ontvangt, bijvoorbeeld een bijstandsuitkering naast een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het gaat om enkele tienduizenden mensen.

De gepubliceerde aantallen WW- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen zijn inclusief zogenaamde nuluitkeringen. Dit zijn uitkeringen die niet tot uitbetaling komen door korting op de uitkering (bijvoorbeeld omdat men werkt), sanctie of schorsing. Bij de WW gaat het om ongeveer 15 duizend nuluitkeringen en bij de arbeidsongeschiktheid om 44 duizend.

De mutaties zijn berekend op onafgeronde aantallen en kunnen daardoor afwijken van het verschil van de afgeronde aantallen in de tabellen.

PB04-160

13 oktober 2004

9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek

Persbericht