Socialistische Partij


`Waarborg rechten van studenten op private opleidingen'

13-10-2004 * De SP wil van staatssecretaris Rutte weten of de beoordeling van private opleidingen om erkende diploma's af te mogen geven, goed geregeld is. Ook moet duidelijk worden waar de studenten hun recht kunnen halen. Studenten van de private opleiding Journalistiek van InHolland Select Studies in Rotterdam zijn in conflict met hun hogeschool. Een groot deel van de studenten wil de studie verlaten, omdat zij vinden dat de opleiding niet die kwaliteit biedt die voor aanvang werd beloofd.

De studenten op de school voor journalistiek zouden kleinere klassen, een speciale behuizing en gratis kopieerfaciliteiten krijgen, maar gedurende de opleiding werden steeds minder van de beloftes nagekomen. Ook moesten studenten een toelatingsexamen doen, maar bleken ook gezakte kandidaten te zijn toegelaten. In het geval van InHolland Select Studies hebben de studenten EUR 3900,- betaald voor zogenaamde kwalitatieve meerwaarde, EUR 2000,- meer dan voor een gewone hbo-opleiding. Een aantal studenten is al vertrokken en dreigt nu een boete te krijgen, die zij willen aanvechten. De overgebleven studenten overwegen de opleiding massaal te verlaten en willen weten of ze de garantie kunnen krijgen van een plaats op een andere opleiding. SP-Kamerlid Fenna Vergeer vraagt staatssecretaris Rutte welke rechten studenten hebben als hun opleiding ver achter blijft bij de beschrijving in de studiegids.

De officiële erkenning van private opleidingen (accreditatie) lijkt niet altijd gebaseerd te zijn op inhoudelijke gronden, zo meldt de website Scienceguide.org. De SP wil weten wat de staatssecretaris gaat ondernemen en heeft om duidelijkheid gevraagd over de rolverdeling bij de klachtenafhandeling tussen de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) en de Onderwijsinspectie. Indertijd mocht InHolland van de minister geen opleiding voor journalistiek starten. Vergeer: "Nu lijkt het er op, dat de opleiding via het overnemen van een private opleiding toch via de achterdeur wordt binnengehaald."

Volgens de SP bestaat er een hiaat in de kwaliteitsbeoordeling van opleidingen. "Ik vraag me af waarop de accreditatie van Select Studies gebaseerd is," zegt Vergeer. "Maar ik wil ook duidelijk hebben wie er op toeziet dat de geboden kwaliteit naar verloop van tijd niet daalt. Studenten moeten ervan op aan kunnen dat geaccrediteerde opleidingen zijn getoetst aan kwaliteitscriteria en waar moeten maken wat de studiegids belooft. De rechten van studenten van private instellingen moeten worden gewaarborgd."