Den Haag, 13 oktober 2004

Vragen van het lid Heemskerk (PvdA) aan de minister van Financiën

over het openstellen van de markt voor hedge funds voor individuele consumenten

* Bent u op de hoogte van de berichtgeving omtrent het mogelijk openen, door de Britse toezichthouder FSA, van de markt voor hedge funds of alternatieve beleggingen voor individuele consumenten?

* Kunt u aangeven in welke mate hedge funds in Nederland openstaan voor individuele consumenten?

* Deelt u de mening, die in bovengenoemde berichtgeving naar voren kwam, dat hedge funds vrijwel ongereguleerde instrumenten zijn, die zeer gevaarlijk kunnen zijn in de handen van een retailbelegger ? Zo nee, waarom niet? Zo ja, welke conclusies verbindt u daaraan, bijvoorbeeld voor toezichtregels en consumentenvoorlichting?

* Hoe groot is het beheere vermogen van hedge funds in Nederland? Welke trend is hierin waar te nemen?

* Kunt u aangeven voor welke gedeelte institutionele beleggers hierin belegd hebben en voor welk gedeelte particuliere beleggers? Zijn hierin trends waar te nemen?

* Kunt u een overzicht geven van alle positieve en negatieve effecten die hedge funds kunnen hebben, waaronder ook de effecten op de macro-economische stabiliteit en de stabiliteit op de financiële markten?

* Bent u het met ons eens dat de omvang van de Nederlandse hedge funds relatief ten opzichte van de rest van de markt niet relevant is, maar juist ook de omvang van buitenlandse hedgefunds op de Nederlandse financiële markten?

* Kunt u een overzicht geven van alle positieve en negatieve effecten die hedge funds kunnen hebben, specifiek op de Nederlandse financiële markten?

Financieel Dagblad, blz. 12, 5 oktober 20