Gemeente Haarlem


13 oktober 2004
sector Maatschappelijk Ontwikkeling

270/2004
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Nieuw beleid allochtone zelforganisaties in Haarlem


Het college van B&W vraagt van allochtone zelforganisaties een andere inzet. Een inzet waarbij zelforganisaties zich meer richten op nieuwe initiatieven voor participatie, integratie en emancipatie.
B&W wil de samenwerking en afstemming tussen zelforganisaties en andere maatschappelijke organisaties in Haarlem stimuleren, zodat zij elkaar kunnen versterken in hun functies. Er moet een duidelijker relatie komen tussen zelforganisaties en welzijns-, culturele- en onderwijsinstellingen.
Het nieuwe subsidiebeleid richt zich op deze nieuwe inzet.

Dit is de kern van het beleid dat het college van B&W heeft vastgesteld en staat verwoord in de notitie 'Beleid allochtone zelforganisaties in Haarlem'. Het bestaande beleid, vooral gericht op instandhouding en facilitering van de zelforganisaties, past niet meer bij de ontwikkelingen in de samenleving. In haar nieuwe visie richt B&W het beleid voor allochtone zelforganisaties meer op tijdelijke ondersteuning en de eigen verantwoordelijkheid van deze organisaties.


Nieuw subsidiesysteem

Voor het bepalen welke allochtone zelforganisaties in aanmerking komen voor subsidie van de gemeente Haarlem is het integratiebeleid Allemaal Haarlemmers richtinggevend. Centraal hierin staat hoe zelforganisaties een bijdrage kunnen leveren aan het vormgeven van Haarlem als multiculturele stad en op welke wijze de activiteiten van de zelforganisatie bijdragen aan de participatie, integratie en emancipatie van hun achterban.
In het verleden was de subsidie vooral gericht op instandhouding (huur en organisatiekosten). Hiernaast konden organisaties nog projectsubsidies aanvragen. Het nieuwe subsidiesysteem geeft meer ruimte voor projecten en nieuwe initiatieven, maar maakt ook een afbakening qua achterban. Om te bepalen wie voor subsidie in aanmerking komen, worden vier criteria gehanteerd:
a. De organisaties of projecten moeten gericht zijn op niet-westerse allochtonen
b. De organisatie of projecten moeten bijdragen aan het integratiebeleid
c. De organisatie moet aantonen over voldoende achterban te beschikken.
d. Er kan aanspraak gemaakt worden op het subsidiebudget zolang dit toereikend is


Invoering

Bij de voorbereiding van deze beleidsnotitie zijn allochtone zelforganisaties en andere belanghebbenden in Haarlem betrokken. Over de inhoud van de notitie komen nog inspraakmomenten met het Haarlems Migranten Platform, de Stedelijke Adviesraad Multiculturele Stad en allochtone vrouwenorganisaties. Als de nota aangepast moet worden, wordt deze opnieuw door B&W vastgesteld. Als ook de raad akkoord gaat met de beleidswijziging, gaat het nieuwe beleid in per 2006.

Diana Bakboord, communicatieadviseur
023-5115684
bakboord@haarlem.


---- --