Ingezonden persbericht

Nieuwe kansen voor Turkse oudkomers

Unieke taalmethode voor oudkomers en gezinshereniging

LEERSUM, 20041013 -- Turkse mensen hebben opvallend veel moeite om het Nederlands machtig te worden. Vaak wordt dit toegeschreven aan het feit dat men te veel met andere Turkstaligen in een buurt woont, waardoor men niet gedwongen is om Nederlands te spreken. Murat Atalay, docent Nederlands als tweede taal, ontdekte tijdens zijn lessen dat er eigenlijk een andere hoofdoorzaak is.


Veel Turken in ons land hebben enorm weinig kennis van hun eigen taal en grammatica. Met name oudkomers (vaak afkomstig van het Turkse platteland) hebben in eigen land maar mondjesmaat taalonderwijs genoten. Wanneer zij hier les in het Nederlands krijgen, komt men vaak niet verder dan het aanleren van wat standaard woorden en/of zinnetjes. Door het ontbreken van grammaticale basiskennis van de eigen taal, is het aanleren van de Nederlandse grammatica een onoverbrugbaar probleem.

Met deze problematiek in het achterhoofd, heeft Murat Atalay twee jaar lang geschreven aan een volledig nieuwe methode Nederlands voor Turkstaligen.
Wat deze methode onderscheidt, is niet alleen dat het in het Turks is geschreven, maar dat de cursist als eerste de elementaire grammatica van het Turks wordt bijgebracht. Daarna pas wordt het Nederlands aangeleerd. Deze unieke leermethode, die ook heel geschikt is voor zelfstudie, blijkt nu in de praktijk het leerproces aanzienlijk te verbeteren en versnellen.

Nieuwe kansen dus om taalachterstand bij oudkomers op te lossen. En ook (dmv zelfstudie) voor Turken die gebruik willen maken van gezinshereniging en daarvoor in Turkije taalexamen moet afleggen op het Nederlands consulaat.

De nieuwe methode is deze maand in boekvorm verschenen bij uitgeverij VanDorp Educatief, onder de naam Hollandaca konuşuyor musunuz? (Spreekt u Nederlands?).
De methode bestaat uit een boek opgebouwd uit 10 modules van totaal 400 pagina's. Elke module wordt afgesloten met een oefening. Ook is er algemene informatie over Nederland en de Nederlandse cultuur toegevoegd.

Kijk voor meer informatie op over deze methode op: www.nederlandsalstweedetaal.nl

Hollandac a konuşuyor musunuz?
(Spreekt u Nederlands?)
Murat S. Atalay
ISBN 90 77698 03 5
Prijs 39,00 euro

Uitgeverij VanDorp Educatief
0343 469972 / Fax 0343 469973
info@vandorp.net
www.vandorp.net / www.nederlandsalstweedetaal.nl
Postbus 42 3956 ZR Leersum