CBS



Uitvoer goederen fors hoger in augustus

Het volume van de uitvoer van goederen was in augustus van dit jaar ruim 16 procent hoger dan een jaar eerder. Augustus telde in 2004 een werkdag meer dan in 2003. De prijzen van de uitgevoerde goederen waren ongeveer 1,5 procent hoger dan in augustus vorig jaar. De waarde van de uitvoer kwam daardoor 18 procent hoger uit.

Met het augustuscijfer zet de volumegroei van de uitvoer verder door. Na een dieptepunt in augustus 2003 laat de export vanaf september 2003 een duidelijk opgaande lijn zien. In het tweede kwartaal lag het uitvoervolume 9 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2003. In de periode juli-augustus was het uitvoervolume gemiddeld zelfs 12 procent hoger dan een jaar eerder.

Het volume van de invoer van goederen was in augustus ruim 16 procent hoger dan een jaar eerder. De invoerprijzen waren ruim 3 procent hoger, waardoor er in waarde 20 procent meer is ingevoerd. Ook de invoer laat vanaf september 2003 een duidelijk herstel zien.

De waarde van de invoer van goederen uit landen buiten de Europese Unie was in augustus 8,0 miljard euro. Dat was 26 procent meer dan vorig jaar. Vooral uit de Verenigde Staten en China werd meer ingevoerd. De uitvoer was 19 procent hoger en bedroeg 4,6 miljard euro.

De waarde van de ingevoerde goederen uit landen van de Europese Unie bedroeg 10,2 miljard euro. Dit is 16 procent meer dan in augustus vorig jaar. De uitvoer was 18 procent hoger en is uitgekomen op 15,2 miljard euro. Met name met de tien nieuwe EU-lidstaten werd meer gehandeld.



© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2004 Bronvermelding is verplicht.

Laatst gewijzigd: 13 oktober 2004