VVD



Nieuws

13 okt 2004 - VVD blij verrast: KRO kan zonder
subsidie kwaliteitsprogramma's uitzenden

VVD-mediawoordvoerder Fadime Örgü is blij verrast dat de KRO heeft aangegeven op commerciële basis zonder overheidssubsidie kwaliteitsprogramma's te kunnen uitzenden. De KRO-directie gaf vandaag in de Volkskrant te kennen het voornemen te hebben uit eigen vermogen programma's te willen financieren die op RTL of SBS moeten worden uitgezonden. Het zou gaan om programma's die 'de missie van de KRO raken'. Örgü: "Ik ben blij verrast: de KRO heeft de overheid kennelijk niet langer nodig! Örgü vindt wel dat, alvorens de KRO zendtijd inkoopt bij RTL of SBS, helderheid in de geldstromen moet komen. Publieke financiering vergt maximale verantwoording en controle. Op dit moment ontvangt de KRO geld uit de overheidssubsidie, Sterinkomsten, inkomsten uit (Omroep)fondsen, programmasubsidiëring en eigen inkomsten (uit lidmaatschapsgeld, abonnementen op het omroepblad).

Hieronder treft u de vragen

Vragen van het lid Örgü (VVD) aan de staatssecretaris voor Media over mogelijk inkopen van zendtijd door de KRO bij commerciële omroepen

1. Hebt u kennis genomen van het artikel 'KRO wil van commerciëlen zendtijd kopen' in de Volkskrant van 13-10-2004?

2. Wat is uw oordeel over de uitlatingen van de directeur van de KRO dat 'de manier waarop het bestel is ingericht steeds meer beperkingen veroorzaakt' en dat de KRO zich door die beperkingen 'niet meer laat tegenhouden'?

3. Deelt u de mening dat publieke financiering maximale verantwoording en controle vergt en dat daarom, alvorens de KRO mogelijkerwijs zendtijd inkoopt bij RTL of SBS, helderheid in de geldstromen moet komen?

4. Kunt u de geldstromen van de KRO, uitgesplitst in overheidssubsidie, Sterinkomsten, inkomsten uit (Omroep)fondsen, programmasubsidiëring en eigen inkomsten, in kaart brengen? Voldoet de wijze waarop de geldstromen van de KRO zijn ingericht aan de regels die hieromtrent door de Europese Commissie zijn gesteld en aan de voorwaarden van de Europese Transparantierichtlijn?

5. Kunt u tevens aangeven op welk 'eigen vermogen' de directie van de KRO doelt en hoe dat vermogen is opgebouwd?

6. Wat is uw oordeel over de uitspraak van Eurocommissaris Monti van 2 februari 2004 dat gelden in het Fonds Omroepreserve of de individuele programmareserves een indicatie vormen van overcompensatie van de openbare dienst en dus als eerste in aanmerking komen voor terugbetaling aan de staat?

7. Deelt u de mening dat de overheidssubsidie voor de KRO omlaag moet als blijkt dat die omroepvereniging met eigen vermogen programma's kan en wil uitzenden die 'de missie van de KRO raken'?

8. Op welke wijze kan het Commissariaat toezien als de programma's bij RTL (met een Luxemburgse licentie) worden uitgezonden?

9. Hoe verhoudt deze activiteit van KRO zich tot haar eigen licentie-voorwaarden?