D66

D66 wil aanpassingen aan de levensloopregeling die de regering voorstelt. Kamerlid Bert Bakker vindt dat de regeling snel moet worden ingevoerd, maar sluit niet uit dat deze in een later stadium verder moet worden aangekleed. Het zou in ieder geval goed zijn, als we via de levensloopregeling de mogelijkheid zouden creëren voor mensen om te sparen voor uittreding uit het arbeidsproces vanaf 61,5 jaar. Dan zou de levensloopregeling wellicht ook aanleiding kunnen bieden voor de vakbonden om een gesprek met de regering te accepteren.

De levensloopregeling moet oude regelingen zoals VUT en prepensioen vervangen. D66 is een warm voorstander van de regeling, omdat deze mensen meer eigen keuze biedt in hoe zij hun leven inrichten. Mensen kunnen zelf kiezen of ze sparen om eerder met werken te stoppen, om tussendoor weer te gaan studeren, of bijvoorbeeld om voor een ziek familielid te zorgen. De andere linkse partijen en de vakbonden zien meer in collectieve regelingen, waarin de vakbonden met werkgevers afspraken maken en individuen geen eigen keuze hebben óf, hoeveel en waarvoor ze sparen.

Naast de levensloopregeling, vindt D66 het zaak om goede mogelijkheden te scheppen voor mensen die zwaar werk doen en vervroegd willen uittreden. Het kabinet is al een eind op weg, door de mogelijkheid om het gespaarde bedrag van de belasting af te trekken te verruimen. Nu mag je niet meer dat 1,75% belastingvrij sparen voor pensioenopbouw, dat wordt 2,25%. Zo kunnen werknemers zelf kiezen of ze geld opzij willen zetten om er eerder mee op te houden, of om dat niet te doen, aldus Bakker. Uiteindelijk moeten het Kabinet, de bonden en werkgevers hun werk doen in het belang van de mensen en van het land.

13-10-2004 21:01