D66

Voor de tweede keer heeft CDA-minister Donner van justitie geweigerd antwoord te geven op de vragen van D66-europarlementariër Sophie in t Veld. Zij wil van de minister weten, welke stappen het Nederlandse voorzitterschap gaat nemen om de problemen op te lossen waar in Nederland of België getrouwde homoparen tegenaan lopen wanneer zij naar een ander EU-land verhuizen.

Het is te gek voor woorden, dat landen binnen de EU de verbintenissen uit andere EU-landen niet altijd erkennen, zegt In t Veld. Mensen die naar een andere lidstaat verhuizen hebben problemen om hun buitenlandse partner mee te nemen, problemen met het erfrecht, pensioenen en sociale zekerheid.

Tot twee keer toe heeft In t Veld de minister in het debat in het Europees Parlement gevraagd welke initiatieven het Nederlandse voorzitterschap neemt om deze problemen op te lossen. Tot twee keer toe heeft CDA-minister Donner de vragen volstrekt genegeerd.

Wellicht dat Donner in de war raakte omdat ik de enige was die Nederlandse tegen hem sprak, aldus In t Veld. Dat zou in ieder geval aanzienlijk minder erg zijn dan dat Donner de vragen bewust negeert omdat hij de problemen liever laat bestaan.

Na de vergeefse poging een reactie van Donner te krijgen, heeft In t Veld de vragen nu schriftelijke voorgelegd aan de Europese Raad. Langs die weg is Donner verplicht de vragen op de volgende plenaire sessie van het Parlement te beantwoorden. Wij wachten het spoedige antwoord van de minister af, aldus In t Veld.

13-10-2004 21:00