WORLD POPULATION FOUNDATION
http://www.wpf.org

Meer dan 500.000 vrouwen slachtoffer van nalatige betalingen

Op 14 oktober organiseert WPF (World Population Foundation) een herdenking voor de ruim 500.000 vrouwen in ontwikkelingslanden die jaarlijks sterven door complicaties rondom de zwangerschap. Dergelijke complicaties zijn te voorkomen, maar de gezondheidszorg voor vrouwen is in deze landen nog steeds absoluut ontoereikend. Dat is mede een gevolg van het feit dat het merendeel van de rijke landen hun financiële toezeggingen niet nakomen.

Geen ervaren verloskundige of goede gynaecoloog in de buurt voor advies of zwangerschapsbegeleiding. Dat is vaak het geval in ontwikkelingslanden. Per jaar sterven circa 530.000 vrouwen door complicaties tijdens de zwangerschap of rondom de bevalling. Maar liefst 99% hiervan woont in ontwikkelingslanden. Een ander wrang gegeven: in Kenia heeft één op de 19 vrouwen de kans te sterven tijdens de zwangerschap of bevalling, in Nederland is deze kans één op 3500.

In 1994 hebben in Cairo 179 landen de belofte gedaan zich in te zetten om de positie van vrouwen in ontwikkelingslanden te verbeteren en ieders recht op toegang tot seksuele en reproductieve gezondheid te waarborgen. Destijds is een realistisch en praktisch haalbaar Actieprogramma opgesteld met financiële verplichtingen voor de deelnemende landen.

Nu, na tien jaar, blijkt dat het merendeel van de rijke landen - die verantwoordelijk zijn voor eenderde van de financiering - niet aan de financiële afspraken heeft voldaan. WPF wil hun nalatigheid en het daardoor blijvende tekort aan financiële middelen aan de orde stellen met de manifestatie op 14 oktober, de dag waarop in New York door de VN de tiende verjaardag van de Caïro conferentie wordt gememoreerd.

Vanaf 1 juli van dit jaar zijn door heel Europa steunverklaringen verzameld om regeringen op hun verplichtingen aan te spreken. Deze zullen op 14 oktober worden aangeboden aan de Secretaris-Generaal van de VN, Kofi Annan.

Bij de herdenking in Amsterdam wordt op deze dag om 20.00 uur s avonds de vijver op het Museumplein door duizenden lampjes verlicht. Dit Candle Lit Event vindt in meerdere landen van Europa plaats ter nagedachtenis aan de gestorven vrouwen.

De manifestatie in Amsterdam wordt geopend door o.a. Europarlementariër (GroenLinks) Kathalijne Buitenweg. Zij geeft een toelichting op het Europees beleid op het gebied van seksuele gezondheid en rechten. Tjitske Jansen draagt een aantal van haar gedichten voor. De manifestatie wordt afgesloten met muziek van de Braziliaanse vrouwenband Braza.