Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

8 oktober 2004

MINBZ: Van Ardenne spreekt overheid en bedrijfsleven in Ethiopië

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) is van 14 tot en met 17 oktober in Ethiopië waar zij deelneemt aan conferenties over goed bestuur en bedrijfsleven in Afrika. En marge van de conferenties heeft de minister bilaterale gesprekken met verschillende Afrikaanse regeringsvertegenwoordigers. Verder bezoekt de minister een Nederlands/Ethiopisch bedrijf dat koelpanelen maakt en spreekt zij met Nederlandse en Ethiopische tuinders.

Op 14 en 15 oktober neemt Van Ardenne deel aan het African Development Forum, dat dit jaar in het teken staat van Goed Bestuur. Ze is panellid tijdens de sessie 'Mutual accountability and Good Governance in Africa: the Role of Development Partners'. Goed bestuur in arme landen kan een belangrijke bijdrage leveren aan effectiviteit en duurzaamheid van ontwikkelingssamenwerking.

Op 16 en 17 oktober schuift de minister aan bij de 'Big Table', een bijeenkomst op ministerieel niveau waarbij donoren en Afrikaanse landen op open en informele wijze van gedachten wisselen over de ontwikkeling van het bedrijfsleven in Afrika. Het stimuleren van een gezond ondernemersklimaat in ontwikkelingslanden is één van de prioriteiten van minister Van Ardenne en met haar aanwezigheid en inbreng wil zij hier een positieve impuls aan geven. Thema's die aan de orde komen zijn hindernissen die het bedrijfsleven ondervindt, uitwisseling van succesvolle praktijkvoorbeelden en de rol van partnerschappen. Dat minister Van Ardenne partnerschappen met het bedrijfsleven serieus neemt, blijkt uit het feit dat ze niet alleen met regeringsleiders van gedachten wisselt, maar ook bedrijven bezoekt.

Noot voor de redactie,