Nederlandse Spoorwegen q/NSW

Directie

Postbus 2025 3500 HA Utrecht

Aan: Leden kabinet
Bestuurders en voorzitters vakbonden

c.c.: Redacties dagbladen, nieuwsdiensten en RTV Consumentenorganisaties

Oproep tot landelijk debat in plaats van OV-staking op 14 oktober

Utrecht, 8 oktober 2004

Excellenties, geachte dames en heren,

In het belang van een miljoen dagelijkse treinreizigers roep ik u met klem op de trein niet te laten verworden tot speelbal van een conflict tussen kabinet en vakbonden. Ik verzoek u de trein juist te gebruiken waarvoor zij in de basis bedoeld is: het tot elkaar brengen van mensen.

Hedenochtend ontvingen wij echter van FNV Bondgenoten een kennisgeving van de oproep tot landelijke acties in het openbaar vervoer op 14 oktober a.s. in reactie op de afwijzende houding van het kabinet.

Ik roep leden van het kabinet op om donderdag 14 oktober aanstaande bij onze stations in Den Haag, Leiden en Utrecht met opponenten en achterban in constructieve discussie te gaan over het voorgestelde sociaal beleid. Op deze wijze kunt u invulling geven aan de lacune als ook verwoord door de fractievoorzitter van het CDA. Namelijk, dat u staat voor goed beleid, maar dat dit alleen nog onvoldoende helder is toegelicht.

Ik roep voorzitters en bestuurders van de vakbonden op ­ bij positief antwoord van leden van het kabinet op bovenstaande uitnodiging ­ uw acties op het spoor op te schorten en uw leden juist aan te moedigen de landelijke discussie op 14 oktober mogelijk te maken door het leveren van een excellente logistieke prestatie. U krijgt dan immers wat u nastreeft: een heropening van de discussie met het kabinet.

Voor de posities van zowel kabinet als vakbond heeft NS begrip. Net als het kabinet weten wij hoe moeilijk het is een maatschappelijk relevante taak te vervullen en tegelijkertijd het huishoudboekje op orde te moeten houden. Anderzijds onderkennen wij een aantal bezwaren van de vakbonden en vele van onze eigen medewerkers tegen het huidig voorgestelde sociaal beleid. Met name de wijze waarop maatregelen op korte termijn effect

zullen sorteren, baart ons zorgen. De zojuist verschenen notitie van het CPB ondersteunt deze zienswijze.

Wij hebben dus begrip voor u, maar rekenen ook op uw begrip voor de belangen van de reizigers en NS. NS heeft met ongekende inzet van medewerkers op alle niveaus de prestaties de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dat proces mag niet om oneigenlijke redenen onderbroken worden; zeker niet in de moeilijke herfstperiode. Laat het helder zijn: u heeft gezamenlijk de macht om, Nederland in het algemeen en de treinreiziger in het bijzonder, veel ongemak te besparen.

Ik reken dus op u, een miljoen dagelijkse klanten met mij.

Hoogachtend,

dr ir A.W. Veenman
President-Directeur

---- --