HUMANITAS

Humanitas: Jonge vluchtelingen en asielzoekers

Donderdag 14 oktober verschijnt het vijfde nummer van Van Mens Tot Mens in 2004. In het magazine van Humanitas maken vrijwilligers van de vereniging en betaalde medewerkers van de werkstichtingen duidelijk wat hun werk inhoudt. Cliënten vertellen wat ze in de praktijk aan de ondersteuning van Humanitas hebben. In dit nummer is onder andere aandacht voor:

Woonbegeleiding jonge vluchtelingen Hoogezand-Sappemeer Jonge vluchtelingen met een tijdelijke of permanente verblijfsvergunning lopen in Nederland tegen allerlei problemen aan. Ze blijken bijvoorbeeld moeilijkheden te hebben met zelfstandig wonen. Voor hen startte Humanitas Multicultureel in Hoogezand-Sappemeer het project Woonbegeleiding jonge vluchtelingen.

'Ik wil graag integreren, dat moet ook. Maar Nederlands is een moeilijke taal, vooral om te lezen. Daarom is het zo goed dat ik ergens kan aankloppen als ik hulp nodig heb bij het begrijpen van een brief of gewoon even met iemand wil praten.' Aan het woord is Malick. Malick is 22 en vluchtte ruim drie jaar geleden vanuit Guinee in West-Afrika naar Nederland. Hij kwam terecht in Hoogezand en deelde daar lange tijd een woning met andere jonge mannelijke vluchtelingen uit alle delen van de wereld.

Het project functioneert goed, zo goed dat Humanitas Multicultureel aan uitbreiding denkt. Jacqueline Putman is voor veel jonge vluchtelingen het aanspreekpunt bij Humanitas in Hoogezand: 'Het voordeel van dit project is dat er korte lijnen zijn. We willen nu ook jonge vrouwelijke vluchtelingen gaan begeleiden. Ook zij hebben problemen en bovendien hebben veel van hen een kind. We kunnen hen ondersteunen bij zaken als de opvoeding en alle problemen die daarbij een rol kunnen spelen.'

Het project Woonbegeleiding jonge vluchtelingen is vooral gericht op praktische zaken, maar is zeker ook bedoeld als emotionele steun. Jacqueline Putman: 'We zijn er in de eerste plaats om de jonge mannen zo zelfstandig mogelijk te maken. We willen dat ze zichzelf leren redden, maar het is niet altijd alleen een kwestie van hulp, in de zin van iets tastbaars doen voor iemand. Gewoon het feit dat er iemand voor hen is als het nodig is, is vaak al voldoende. Veel jongeren lopen binnen om even te praten, om even wat minder alleen te zijn. Humanitas is een organisatie waar de jongeren altijd terecht kunnen en zo beschouwen zij Humanitas ook. De deur staat hier daarom altijd open.'

SAMAH viert eerste lustrum
Stichting Alleenstaande Minderjarige Asielzoekers Humanitas (SAMAH) bestaat dit najaar 5 jaar. SAMAH behartigt de belangen van jonge asielzoekers die zonder familie naar Nederland zijn gevlucht.

SAMAH is de enige organisatie in Nederland die zich uitsluitend richt op de belangen en situatie van alleenstaande asielzoekers tot 23 jaar. Mochten aanvankelijk nog bijna alle jongeren onder de 18 in Nederland blijven, tegenwoordig wordt tachtig procent uitgewezen. Het accent van SAMAH is daarom verschoven van integratie naar terugkeer van deze jongeren. Het aangescherpte asielbeleid is in de ogen van SAMAH onrechtvaardig, maar geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Vorig jaar startte de stichting het GOFI-project -GOFI staat voor Go for it! - dat jonge vluchtelingen voorbereidt op eventuele uitwijzing, en kennis en vaardigheden bijbrengt die zij kunnen gebruiken in het land van herkomst. Hier kunnen zij een nieuwe toekomst opbouwen, bijvoorbeeld met het geven van Engelse les of aids-voorlichting en het werken met straatkinderen. Ama's uit Angola zijn daar al actief mee bezig. Sinds begin vorig jaar hebben zij hun eigen belangenorganisatie: Jonge Angolezen in Nederland, kortweg JAN.

Maar niet alle jonge vluchtelingen willen of kunnen terugkeren. Door het strengere asielbeleid zoeken veel van hen de illegaliteit. Sommige ama's hebben hoge schulden in het land van herkomst of schamen zich. Hun ouders hebben vaak het huis moeten verkopen, zodat hun kinderen met de opbrengst een nieuwe toekomst konden opbouwen.