Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Duizenden toekomstige studenten kunnen niet naar Studie Beurs door stakingen van de vakbonden

JOB tegen aangekondigde stakingsacties in het openbaar vervoer

Amsterdam, 11 oktober 2004 - Vakbonden hebben stakingsacties aangekondigd in het openbaar vervoer a.s. donderdag 14 oktober. Hierdoor kunnen duizenden toekomstige studenten geen bezoek brengen aan Studie Beurs en dus worden zij belemmerd in hun studiekeuze en beroepsoriëntatie. Ruim 80% van de aankomende studenten zal volgens de organisatie van Studie Beurs die dag niet kunnen komen. De JOB vindt dit bijzonder zorgwekkend.

Schandalig is dat de bonden het belang van de voetbalfans en de herfstvakantie zwaarder wegen dan dat van scholieren en studenten, docenten, decanen en ouders. Vooraf is De Waal persoonlijk nog geïnformeerd over de datum waarop Studie Beurs zou plaatsvinden en hiermee lijkt hij het belang van scholieren en studenten echt onderaan zijn lijstje te hebben.

De JOB is van mening dat studiekeuze van groot belang is. Binnen het Mbo-onderwijs valt jaarlijks ruim 30% af waarvan zo'n 10% vroegtijdig schoolverlater is en de overige 20% een andere opleiding gaat doen. Die uitval is het gevolg van o.a. slechte studiekeuzebegeleiding, die wordt versterkt als scholieren en studenten niet in de gelegenheid worden gesteld om überhaupt een bezoek te brengen aan Studie Beurs.

"Belachelijk is het om het belang van de voetbalfans, die hun wedstrijd ook nog voor de buis kunnen volgen of zelf ander vervoer kunnen regelen omdat deze wel vaak hun rijbewijs hebben in tegenstelling tot scholieren en studenten, zwaarder te wegen. Te gek voor woorden is dat de bonden eerst studenten en scholieren niet de mogelijkheid geven om naar Studie Beurs te komen en vervolgens op die beurs hun (ABVAKABO, SVL en CNV) imago onder jongeren willen verbeteren. De juiste manier om hun imago die dag te verbeteren is door de acties op een andere dag te plannen of over te gaan tot publieksvriendelijke acties." Aldus Marius Girolami, voorzitter van de jongeren organisatie beroepsonderwijs

Studie Beurs
Studie Beurs is het grootste evenement voor studiekeuze en beroepsoriëntatie in Europa en biedt meer dan 90.000 scholieren en studenten het meest complete overzicht van de mogelijkheden omtrent studeren in binnen- en buitenland en beroep. Het is het enige allesomvattende evenement van mbo-, bachelor-, en masteropleidingen in Nederland. In 2004 zullen ruim 90.000 scholieren, studenten, decanen en ouders de beurs bezoeken. Onder de 270 exposanten bevinden zich onder andere alle universiteiten, hogescholen, mbo-instellingen, krijgsmachten en brancheorganisaties. Voor studenten is op Studie Beurs het Sum MasterPaviljoen ingericht, waar alle informatie over masteropleidingen in binnen- en buitenland te vinden is. Er zijn diverse beroepenpleinen op de beurs en er is een speciaal programma voor ouders en voor buitenlandse scholieren. Op Scope on the Globe presenteren buitenlandse instellingen zich met hun studie aanbod.