Ingezonden persbericht


Persbericht

"Ervaringen van 2 oktober delen met Europese collega's"

Grote nederlandse delegatie naar europees sociaal forum in londen.

In de aanloop naar het eerste Nederlands Sociaal Forum eind november zal een delegatie van 100 andersglobalisten van platform Keer het Tij deze week deelnemen aan het Europees Sociaal Forum (ESF) in Londen. Net zoals vorig jaar in Parijs en het jaar daarvoor in Florence wordt het ESF een belangrijk moment van zichtbaar verzet tegen neoliberale globalisering en oorlog. Tienduizenden activisten uit heel Europa komen van 14 tot en met 17 oktober bij elkaar onder de noemer "Een andere wereld is mogelijk!". De Nederlandse delegatie vertrekt donderdag met twee bussen naar Londen. Op het ESF willen ze de recente Nederlandse ervaringen die zijn opgedaan met de massamobilisatie op 2 oktober delen met andere sociale bewegingen in Europa.

Ken Loach, Aleida Guevara en Asian Dub Foundation.

Thema's van de honderden discussiebijeenkomsten tijdens het ESF zijn: Stop de oorlog, stop racisme, stop privatiseringen en vóór mondiale rechtvaardigheid. Sprekers op het ESF zijn nationale en internationale activisten en academici, waaronder Susan George van ATTAC, Walden Bello van Focus on the Global South, de filmmaker Ken Loach, de Algerijnse onafhankelijkheidsstrijder Ahmed ben Bella en Aleida Guevara, de dochter van Che Guevara. Zondagmorgen is er een massale en internationale demonstratie door Londen die wordt afgesloten met een optreden van de Asian Dub Foundation op Trafalgar Square.

Eerste Nederlands Sociaal Forum op komst.

Nederland krijgt binnenkort zijn eigen Sociaal Forum. Platform Keer het Tij is samen met De Nieuwe Dialoog initiatiefnemer van het eerste Nederlands Sociaal Forum (NSF). Van 26-28 november komen duizenden mensen bij elkaar die willen laten zien dat een andere wereld mogelijk is. Ze willen een ander Nederland, zonder afbraak, oorlog en racisme. Er zijn dat weekend meer dan 100 workshops en debatten. Maar ook kunst en cultuur ontbreken niet op het NSF in en om de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het Sociaal Forum wordt op zondag 28 november om 14 uur afgesloten met een grote actie in Amsterdam.

Vijfhonderd organisaties bundelen verzet tegen kabinet.

In platform Keer het Tij bundelen vijfhonderd maatschappelijke organisaties hun verzet tegen het kabinet Balkenende. Het platform organiseerde 2 oktober een demonstratie met 50.000 mensen van de Dam naar de grote vakbondsmanifestatie op het Museumplein. Vorig jaar deden na Prinsjesdag 25.000 mensen mee aan de Keer het Tij demonstratie. In april 2004 bracht het platform 15.000 op de been voor de vluchtelingendemonstratie "Van Harte Pardon". Het platform organiseerde ook diverse grote debatbijeenkomsten om het verzet van sociale bewegingen in Nederland tegen het kabinet te versterken.