FEDERATIE OPVANG

Toch aandacht voor zwerfjongeren in jeugdbeleid kabinet

Jeugdcommissaris Steven van Eijck bezoekt zwerfjongeren in Tilburg

De Federatie Opvang, de koepelorganisatie voor de maatschappelijke opvang en vrouwenopvang, heeft Steven van Eijck, commissaris Jeugdbeleid, uitgenodigd om op 14 oktober kennis te maken met de weerbarstige praktijk van opvang en hulpverlening aan zwerfjongeren. Zwerfjongeren zijn geen apart speerpunt binnen het werkprogramma van Operatie Jong. Toch heeft van Eijck, op verzoek van Federatie Opvang, besloten aandacht te besteden aan jongeren tussen 16 en 23 jaar die door allerlei problemen op straat komen te staan.

Op 14 oktober 2004 bezoekt Van Eijck samen met de medewerkers van Operatie Jong, het jongerenpension van Stichting Traverse in Tilburg. Traverse is een stichting voor maatschappelijke opvang die is aangesloten bij de Federatie Opvang. De mensen van Operatie Jong zullen in de gelegenheid zijn te praten met jongeren en medewerkers over de manier waarop zwerfjongeren het best begeleid kunnen worden naar een zelfstandig bestaan. Ook komt de opvang van Antilliaanse jongeren aan de orde. Stichting Traverse voert voor Antilliaanse jongeren het project Direkshon uit. In het middag programma spreekt Steven van Eijck met de wethouders van de gemeente Tilburg, de gedeputeerde van de provincie Brabant en vertegenwoordigers van landelijke organisaties. Punt van aandacht is de wet en regelgeving die nadelig uitpakt bij het vinden van oplossingen voor zwerfjongeren. Een andere onderwerp van gesprek is de samenwerking tussen gemeente en provincie. Zonder die samenwerking is het niet mogelijk een sluitende aanpak te verwezenlijken voor jongeren die tussen de wal en het schip van de jeugdzorg en de volwassenenzorg terecht zijn gekomen.

De grootste problemen bij de opvang van zwerfjongeren zijn het gebrek aan opvangplaatsen en het gebrek aan structurele financiering van hulpverlening. Steven van Eijck zal op 14 oktober zoveel mogelijk oplossingen meekrijgen voor de knelpunten. Met zijn bevoegdheid als jeugdcommissaris om het kabinet gevraagd en ongevraagd te adviseren, kan hij die oplossingen mogelijk dichterbij brengen.

EINDE PERSBERICHT

Federatie Opvang, Ineke Smidt, directeur
J. van Oldenbarneveltlaan 34-36
3818 HB Amersfoort
tel: 033-4615029
gsm: 06-51549053

13 okt 04 10:03