GroenLinks

Leyla Zana kan eindelijk prijs in ontvangst nemen

13 oktober 2004

Tot vreugde van de Groenen neemt Leyla Zana eindelijk de Sacharovprijs 1995 in ontvangst. De Koerdische parlementariër Zana zat sinds 1994 samen met drie andere Koerdische parlementariërs gevangen vanwege vermeende banden met de Koerdische rebellen en is deze week in het Europees Parlement.

De Sacharovprijs - een prijs van het Europees Parlement voor de vrijheid van denken - werd in 1995 aan Zana toegekend voor haar strijd voor de mensenrechten en rechten van de Koerden in Turkije. Op 9 juni 2004 stelde het Turkse Hof van Cassatie ze voorlopige vrijheid, waardoor Zana de Sacharovprijs nu eindelijk in ontvangst kan nemen.

Tien jaar celstraf
"Niemand kan met woorden beschrijven hoe het is om tien jaar in een cel te zitten. Je hebt een grote wilskracht nodig om niet te vergeten dat je een mens bent", aldus Zana woensdag 13 oktober op bezoek bij de buitenlandcommissie en later ook de Groenen/EVA-fractie in het Europees Parlement. "Democratie betekent tolerantie in alle hoeken van de samenleving. Als het lukt een dialoog op gang te brengen, kunnen al de problemen in mijn land één voor één uit de weg geruimd worden."

Lagendijk
GroenLinks-europarlementarier Joost Lagendijk volgde het proces tegen Zana jaren op de voet en is regelmatig naar Ankara gegaan om het proces bij te wonen. Op die manier probeerde Lagendijk, die voorzitter van de Turkije delegatie is, aandacht te vragen voor minderhedenrechten en te wijzen op een rechtvaardig proces. In de buitenlandcommissie ging hij daarop in: "Het is een ongelooflijke ervaring om, na zolang alleen je achterhoofd gezien te hebben vanaf de publieke tribune in de rechtzaal, eindelijk je ogen te kunnen zien."

Enorme vooruitgang
Ook sprak Zana over de veranderingen die in Turkije gaande zijn door het uitzicht op Europees lidmaatschap. "Vandaag vinden op geïsoleerde plaatsen in Turkije nog martelingen plaats, maar niet op de systematische schaal zoals sinds de coup van 12 september het geval was. Turkije heeft enorme vooruitgang geboekt en is zichtbaar veranderd. Het is het proces van EU-toetreding dat kleiner en minder kleine veranderingen heeft mogelijk gemaakt. Sommige hervormingen zijn werkelijk revolutionair, zoals het afschaffen van de doodstraf, of uitspraken van de regering dat er 'zero tolerance' tegenover marteling zal zijn en de daders zwaar bestraft zullen worden."

Koerden en het Koerdisch
"Tachtig jaar lang werd het bestaan van de Koerden ontkend. Dat taboe is nu doorbroken, het bestaan van Koerden en van het Koerdisch is aanvaard. Die stap van ontkenning naar aanvaarding is enorm belangrijk. Hoewel het absurd blijft dat men spreekt van 'lokaal dialect' ipv 'Koerdische taal', maar enfin, het bestaat." Zana vertelde ook dat ze pas in de gevangenis Koerdisch heeft leren schrijven. "Nu is er eindelijk de mogelijkheid talenscholen voor Koerdisch op te richten, maar dat is nog lang niet genoeg. Koerdisch moet een keuzevak op school kunnen worden."

"Twee van Zana's uitspraken vandaag zijn heel helder en heel belangrijk: de Koerden horen in Turkije. Turkije behoort in de EU", concludeert Lagendijk.

Donderdag 14 oktober is tijdens de plenaire vergadering van het Europees Parlement de uitreiking van de Sacharovprijs aan Leyla Zana.

«