FNV

Begrip voor staking bij publiek

De staking morgen in het openbaar vervoer kan rekenen op begrip bij grote delen van het publiek. Dat blijkt bij het uitdelen van folders op stations maar ook uit de reactie van mensen die de vakbond bellen.

Dat zegt Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten: "Ik was gisteren bijvoorbeeld op het station in Amersfoort, om flyers uit te delen. Daarin kondigen we de staking aan en leggen we onze argumenten uit. Natuurlijk worden sommigen kwaad. Maar je merkt dat de meeste mensen wel naar je luisteren."

Op donderdag 14 oktober houdt het personeel van NS (treinen) en het streekvervoer (bussen) een 24-uursstaking. Op veel plaatsen doet ook het stadsvervoer mee. Dit geldt overigens niet voor Amsterdam en Den Haag, waar het personeel doorwerkt.

De actie is ruim van te voren aangekondigd, zodat mensen alternatieven kunnen regelen. Bovendien zijn veel mensen het eens met de inzet: kabinetsplannen van tafel.

Wat vindt FNV Bondgenoten van de oproep van NS aan het kabinet, om op stations in discussie te gaan met de burgers? Henk van der Kolk: "Dat klinkt natuurlijk sympathiek. Maar ik denk dat er morgen weinig mensen op stations te vinden zullen zijn. Als NS nu zoveel kritiek heeft op het beleid, had ze natuurlijk ook al veel eerder aan de bel moeten trekken binnen haar eigen werkgeversorganisatie, VNO-NCW."

De ov-staking is onderdeel van een estafette met acties in 20 sectoren die nog 8 weken duurt.

13 oktober 2004