Gemeente Den Haag

oktober 2004
Gemeente presenteert actieprogramma 'Een veilige school' (12 oktober)

Veiligheid in en rond scholen is een belangrijke prioriteit voor het gemeentebestuur van Den Haag. In reactie op het schietincident op het Terra College is in begin 2004 de regiegroep Veiligheid opgericht waarin de gemeente samenwerkt met het onderwijsveld en diverse partners op het terrein van veiligheid. Pierre Heijnen, wethouder van onderwijs, presenteert namens de regiegroep het actieprogramma 'Een veilige school'. In dit programma staan concrete beleidsvoorstellen en maatregelen die de veiligheid in en om scholen structureel moeten verbeteren. Het actieprogramma is gestuurd naar de raadscommissie Onderwijs, Sociale zaken, Cultuur en Integratie (OSCI).

Het actieprogramma moet er toe leiden dat de Haagse scholen een veilige thuisbasis zijn. Drie thema's staan in het programma centraal. Het eerste thema is de school en daarbinnen een goed schoolklimaat. Speerpunten zijn de regiefunctie binnen de school, professionalisering van het personeel en het bevorderen van de ouderbetrokkenheid. Zo zijn er plannen om de sociale competenties van leerkrachten te vergroten, onder meer door training of intervisie. Om ouder- en leerlingbetrokkenheid te vergroten, wordt in het actieprogramma voorgesteld de mogelijkheden van huisbezoeken bij ouders te onderzoeken.

Het tweede thema stelt de samenwerking van betrokken partijen (ketenpartners) centraal. Er moet gewerkt gaan worden vanuit het principe 'één kind, één plan, één casemanager'. Ook de uitbreiding van bijvoorbeeld reboundvoorzieningen is van belang Tot slot is het verbeteren en automatiseren van de registratiesystemen voor bijvoorbeeld het melden van incidenten een belangrijk speerpunt. Het derde thema neemt de synergie vanuit de gezamenlijke projecten als uitgangspunt. Hier krijgen activiteiten aandacht die moeten leiden tot een school die meer openstaat voor de omgeving.

Bestaande maatregelen
De regiegroep Veiligheid heeft gekozen voor een brede, gedegen aanpak bij het opstellen van het plan. Er gebeurt immers al veel op het terrein van veiligheid in en rond scholen. Overhaaste maatregelen zouden afbreuk kunnen doen aan alle maatregelen die scholen en schoolbesturen de afgelopen jaren al hebben genomen om incidenten te voorkomen en uitwassen aan te pakken. Een voorbeeld van die bestaande maatregelen is de afspraak dat scholen jaarlijks een schoolveiligheidsplan opstellen. Ook is er geïnvesteerd in voorzieningen die moeilijke leerlingen tijdelijk buiten de school opvangen, zoals Basta en Time Out. Binnen het primair openbaar onderwijs wordt gewerkt aan een systeem voor incidentenmelding.

Planning
Het actieprogramma 'Een Veilige School' is gebaseerd op onderzoeken, inventarisatie van bestaand beleid en instrumenten, interviews in het veld en een tweedaagse studiebijeenkomst. De acties worden uitgewerkt in afzonderlijke projectplannen, gericht op diverse doelgroepen zoals ouders, leerlingen en scholen. Het actieprogramma loopt tot en met 2007. De regiegroep Veiligheid blijft het programma begeleiden.

Geld
De rijksoverheid heeft geld beschikbaar gesteld voor veiligheid op scholen. Het gaat om een totaalbedrag van bijna 50 miljoen euro in 2005, oplopend tot bijna 90 miljoen euro in 2007. Dit geld wordt grotendeels direct beschikbaar gesteld aan de scholen, met name het vmbo. Het is nog niet duidelijk over welke bedragen de Haagse scholen kunnen beschikken. De gemeente Den Haag heeft voor de uitvoering van het actieprogramma in de jaren 2005 tot en met 2007 een bedrag beschikbaar gesteld van ongeveer 0,7 miljoen euro. Bovendien is er in het kader van het Grote Steden Beleid geld ingezet voor veiligheid.

De belangrijkste partners in de keten rond veiligheid op scholen zijn de gemeente, schoolbesturen, Decentrale Welzijnsorganisaties (DWO's), Bureau Jeugdzorg, politie, Justitie, reclassering, Bureau Halt, Leger des Heils en de Raad voor de Kinderbescherming. Deze partners hebben intensief samengewerkt bij de opstelling van het actieprogramma.