Gemeente Den Haag

oktober 2004
Meer jongeren- en studentenwoningen in Laakhaven (12 oktober)

Den Haag kent de komende jaren een toenemende vraag naar woningen voor jongeren en studenten. Om aan die vraag te voldoen, wil de gemeente de komende jaren op verschillende plaatsen jongerenhuisvesting realiseren. Een van de locaties hiervoor is het Laakhavengebied, bij uitstek geschikt vanwege de aanwezigheid van de Haagse Hogeschool en de ligging nabij station Hollands Spoor. Voor de locatie achter de Megastores, begrensd door de Calandstraat, de van der Kunstraat en de Leeghwaterstraat, wordt momenteel een plan uitgewerkt voor toevoeging van 650 extra woningen en een aantal voorzieningen.

Het plan is door woningcorporatie Duwo in samenwerking met de gemeente Den Haag en Sunergy ontwikkeld en gaat uit van circa 650 zelfstandige wooneenheden, allen met de beschikking over een woon-/slaapkamer, open keuken en badkamer. Het betreft zowel éénkamerappartementen als tweekamerappartementen. Het merendeel van de tweekamerappartementen is zo ingericht dat deze door twee personen bewoond kunnen worden. Daarnaast is in het plan circa 2.000 m² aan commerciële ruimte opgenomen en een inpandige parkeergarage.

Het bouwplan bestaat uit een begane grond met commerciële ruimten, waarboven zich een toren van 25 lagen bevindt. Deze toren is ruim 90 meter hoog en wordt gevormd door studenteneenheden die gegroepeerd zijn rondom een kern die steeds over meerdere lagen een vide heeft. Naast de toren is een tweede deel op de plint geplaatst, die een vergelijkbare opbouw heeft als de toren. De totale hoogte van dit deel bedraagt 40 meter.

Bij een voorspoedige afronding van de planontwikkeling en afhandeling van alle benodigde procedures kan nog in 2005 worden gestart met de bouw. In dat geval is oplevering voorzien in 2007. Aldus wethouder Van Woensel in de voortgangsrapportage, die hij aan de Commissie Verkeer, Economie en Monumenten heeft gestuurd.