Gemeente Zwolle

Gezonde basis voor cultuur in de stad

De cultuurnota 2005 ? 2008 gaat in op de 'kansen van Zwolle' en geeft duidelijk weer dat cultuur een beleidsterrein is dat van strategische waarde is voor de ontwikkeling van Zwolle. De nota heeft de status van een discussiestuk, omdat het College veel belang hecht aan afstemming met het culturele veld en met de gemeenteraad. Het College wil ruimte scheppen voor discussie.

In de nota wordt vastgesteld dat in de afgelopen periode een inhaalslag heeft plaatsgevonden. Op alle drie de speerpunten van het voorgaande cultuurprofiel zijn grote stappen voorwaarts gezet. Dit zijn het nieuwe theater; versterking van het museumbeleid, en het optuigen van het festivalbeleid. Ook is het bibliotheekbeleid en het beleid ten aanzien van De Muzerie volledig herijkt. Daarmee is een gezonde basis gelegd voor de toekomst.

Groeikansen
Het College pleit ervoor om nu te kiezen voor het koesteren van die basis om rust en zekerheid te creëren voor groeikansen in de toekomst. De nadruk van deze nota ligt dus niet in de grote vergezichten, maar in de garantie van continuïteit en in het verbeteren van de manier van werken. Het College wil inzetten op meer samenwerking en synergie, zowel binnen als buiten de sector. Het College benadrukt het belang van een culturele organisatie die verder gaat dan het verdelen van subsidies en wil in de komende jaren een sterker verband leggen met toerisme en economie, onder meer via het evenementenbeleid.

Cultuurbeleid
Het College heeft het cultuurbeleid voor de komende jaren samengevat in vier doelen:
het instandhouden van de culturele basisinfrastructuur en waar mogelijk versterken;
het samenspel binnen de culturele sector zelf en met andere sectoren bevorderen;
de eigen verantwoordelijkheid en het organiserend vermogen van de culturele partners in de stad vergroten;
meer aandacht en ruimte geven aan jongeren en makers van kunst en cultuur.

Zwolle als Creatieve Stad
In het Meerjaren Ontwikkelingsprogramma kiest Zwolle voor het versterken van de culturele potentie. Daarbij komt nadrukkelijk aan de orde dat dwarsverbanden met diverse beleidsterreinen onontbeerlijk zijn voor het culturele klimaat in de stad, maar ook dat het culturele klimaat een belangrijke uitstraling heeft richting economie-, toerisme-, horeca-, jeugd- en Ruimtelijke Ordening beleid. Dit alles laat onverlet dat de cultuursector heeft bijgedragen aan de gemeentelijke bezuinigingstaakstelling. Ondanks dit krappere jasje wil het College verder bouwen aan Zwolle als Creatieve Stad, samen met de inwoners van de stad, de culturele instellingen, de provincie, het rijk en met andere partners in de stad.

De nota zal ook in concept worden besproken in de gemeenteraad en 'in het veld' via een aparte openbare discussiebijeenkomst van het Directeuren Overleg Cultuur op 26 oktober 2005. Daarna komt de ? al dan niet aangepaste ? definitieve nota terug in het College.


---