LENSINK VAN BERKEL COMM.


Functioneren Raad van Toezicht in onderwijsland onduidelijk

Onvoldoende informatie beschikbaar om rol goed uit te voeren

Maarssen, 14 oktober 2004 - De Raden van Toezicht in onderwijsland zien zich vooral als klankbord en adviserende partij voor het College van Bestuur en minder als controlerend orgaan. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van het Max Goote Kenniscentrum, Resources Connection en CBE Consultants. Het onderzoek is gehouden onder leden van de Raad van Toezicht van Nederlandse onderwijsinstellingen. Aan deze leden van de Raad van Toezicht van universiteiten, hogescholen, ROC's en het voortgezet onderwijs is gevraagd hoe zijn hun rol zien als toezichthouder in het onderwijs.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 20 procent van de ondervraagden risicobeheersing als belangrijkste taak van de Raad van Toezicht ziet. Ruim 40 procent ziet het optreden als klankbord de voornaamste taak. Het is tevens opvallend dat voor ruim driekwart van de respondenten 'Governance' een belangrijk aandachtspunt is, terwijl slechts 20 procent van hen aangeeft geïnteresseerd te zijn in de ontwikkeling van wet- en regelgeving. In het onderzoek is onder meer gekeken naar de mate waarin de Raad van Toezicht zich ondersteund weet in de uitvoering van hun rol. Hoewel er veelvuldig wordt gesproken over eisen die de overheid stelt aan onderwijsinstellingen, blijkt dat de individuele toezichthouder nog over onvoldoende informatie beschikt om te toetsen of de individuele instelling aan deze vereisten van de overheid kan voldoen.

Volgens Coen Massier, van Resources Connection, dient naast de discussie over de voorwaarden die de overheid stelt aan onderwijsinstellingen in het algemeen en Raden van Toezicht in het bijzonder, de individuele onderwijsinstelling haar eigen doelen transparant te verwoorden en te registreren zodat externe verantwoording mogelijk wordt. Om de Raad van Toezicht in staat te stellen om haar taak goed uit te voeren is derhalve een goed intern beheersingssysteem noodzakelijk en vergelijkingsmateriaal met andere instellingen.

Het maakt eens te meer duidelijk hoe de onderwijsinstellingen in de praktijk worstelen met het omvormen van de klassieke eindverantwoordelijke 'bevoegd gezag' naar een meer van het directe bestuur onafhankelijke toezichtorganisatie. Dit vraagstuk is zeer actueel omdat het ministerie van OCW werkt aan herziening van de wetgeving. Daarin wordt vooral de externe functie van een onafhankelijk toezichtorgaan in de toekomst benadrukt terwijl de enquête duidelijk maakt dat de oriëntatie nu vooral intern gericht is, aldus Olaf McDaniel, directeur van CBE Consultants. Het wordt nog een interessante zoektocht in de komende tijd naar voor het onderwijs toepasbare concepten van werkbare toezichtrelaties.

Leden van Raden van Toezicht kunnen meestal niet beschikken over enige ondersteuning in hun functie. Er is zeker draagvlak voor een onafhankelijk, hoogwaardig en servicegericht expertisecentrum voor Raden van Toezicht, aldus Willem Houtkoop, directeur van het Max Goote Kenniscentrum.

Over het Max Goote Kenniscentrum
Het Max Goote Kenniscentrum (MGK) is een kenniscentrum voor het beroepsonderwijs. Het produceert en verzamelt kennis die door de eigen medewerkers en door anderen wordt ontwikkeld. Die kennis is toegankelijk voor de vele betrokkenen die zich bezig houden met het beleid en de praktijk van het beroepsonderwijs. De kring van gebruikers is breed en omvat onder andere; onderwijsinstellingen, brancheorganisaties, ministeries, intermediaire en vertegenwoordigende organisaties en sociale partners. Beroepsonderwijs wordt daarbij breed opgevat: vmbo, bve en hbo, maar ook educatie- en scholingstrajecten van volwassenen. Meer informatie is verkrijgbaar op www.maxgoote.nl.

Over CBE Consultants
CBE Consultants, opgericht in 1986, is middelgroot adviebureau dat organisaties ondersteunt bij het verbeteren van hun prestaties. CBE biedt integrale dienstverlening op het gebied organisatieontwikkeling, management, financiën, bestuurlijke informatievoorziening, kennismanagement, HRM en ICT. Opdrachtgevers komen uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs. CBE Consultants maakt deel uit van de CBE Group met vestigingen Mozambique, Indonesië en Suriname. Het hoofdkantoor bevindt zich in hartje Amsterdam. Meer informatie is verkrijgbaar op www.cbe.nl.

Over Resources Connection
Resources Connection, voorheen Ernst & Young Interimmanagement, is een professionele dienstverlener op het gebied van interim-management, project management en change management voor diverse sectoren, waaronder het onderwijs. Het bedrijf is onderdeel van het internationaal opererende Resources Connection gevestigd in de VS en heeft naast haar hoofdkantoor in Maarssen vijf kantoren in Nederland. Meer informatie is verkrijgbaar op www.resourcesconnection.nl.

Noot voor redactie,