Gemeente Rotterdam

Donderdag 14 oktober houdt de raad algemene beschouwingen over de Begroting 2005. Bij deze eerste vergadering over de plannen voor 2005 debatteren de fracties over de begrotingsvoorstellen en geven ze een uiteenzetting van hun politieke visie. De raadsvergadering begint om 14.00 uur enzalom20.00uurwordenvoortgezet.

Op 11 oktober werd de Begroting 2005 gepresenteerd. De begroting omvat in totaal
4,4 miljard. Door gerichte maatregelen te nemen wordt een meerjarig sluitende begroting voorgesteld. Het college wil doorpakken en resultaten boeken op de vijf collegeprioriteiten en het actieprogramma 'Rotterdam zet door'. Voorgesteld wordt om de uitkeringsfraude intensiever aan te pakken, een oplossing voor de knelpunten rond ID-banen te vinden en te investeren in sport en cultuur. Het college stelt verder voor om de Onroerend Zaak Belasting - conform de wens van de raad - niet te verhogen. Naast de reguliere uitgaven voor staand beleid en de collegeprioriteiten willen B en W in totaal voor 676 miljoen investeren in de stad.

Voorjaarsnota, kader voor begroting
Met het vaststellen van de Voorjaarsnota op 1 juli 2004 heeft de gemeenteraad een kader gesteld voor de Begroting 2005. In het debat werd onder meer gediscussieerd over het integratiebeleid en het programma voor een efficiëntere en klantgerichte overheid (ROTS). Daarnaast werd aandacht gevraagd voor de sociaal-zwakkeren en met name de dak- en thuislozen. Naast kritiek op verschillende dekkingsvoorstellen werd het college ook gecomplimenteerd met de behaalde resultaten. In totaal werden er 15 moties aangenomen.

Politieke statements
Fracties nemen alvast een voorschot op de algemene beschouwingen en laten via de gemeentelijke site weten wat zij van de begroting vinden. De politieke statements staan op www.rotterdam.nl Op de website staat verder meer informatie over de begrotingsbehandeling en de begrotingsvoorstellen.

Bron: Griffie, 13-10-2004