Ingezonden persbericht


Persbericht

14 oktober 2004

Nieuwe generatie Internetkoppelingen nu operationeel

~ Amsterdam Internet Exchange zet als eerste de Photonic Switch in voor razendsnel Internetverkeer ~

Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX), één van Europa's grootste onafhankelijke uitwisselplaatsen voor Internetverkeer, heeft voor het eerst in Europa een lid aangesloten op basis van de 10 GE (10 Gigabit Ethernet per seconde)-peering service. Het Internetverkeer tussen Internetpartijen, dat sinds de eerste dagen van het Internet niet meer zo snel groeide als de laatste maanden, kan hierdoor nog sneller zijn weg vinden tussen eindgebruikers. Nederland is hiermee in toenemende mate internationaal een centrale plaats om Internetverkeer uit te wisselen.

Open Peering is het eerste AMS-IX lid dat per vandaag zijn operationele Internetverkeer via de AMS-IX' 10GE-Service laat lopen. Open Peering is gespecialiseerd in het sneller en goedkoper maken van Nederlands Internetverkeer voor ISP's, content aanbieders en andere bedrijven met veel nationale gebruikers.

"De AMS-IX aansluiting is voor ons essentieel om het grootste deel van alle Nederlandse Internetbestemmingen rechtstreeks en kosteneffectief te kunnen bereiken, aldus Jan Hoogenboom, directeur van Open Peering. Gezien de explosieve groei van ons verkeer was uitbreiding van de AMS-IX koppeling onvermijdelijk. Door het beschikbaar komen van de 10GE-service hebben we nu voldoende capaciteit om die groei ook tot ver in 2006 te kunnen faciliteren. Gezien de groei van het nationale en internationale Internet verkeer zullen er vele partijen zijn die ons voorbeeld op korte termijn zullen volgen.

Voor deze nieuwe generatie aansluitingen is AMS-IX de eerste Internet exchange wereldwijd die gebruik maakt van photonic switches. Voorheen werd uitsluitend geschakeld op basis van elektronische switches, doordat deze nieuwe generatie switches werkt met lichtsignalen, die middels spiegels de bundels alle kanten uit kunnen sturen, is er niet telkens een elektrische omzetting meer nodig. Zo kan er nu razendsnel heen-en-weer geschakeld worden tussen verschillende switches en kunnen leden die aangesloten zijn op het AMS-IX platform hun dataverkeer redundant en onmiddelijk met andere partijen uitwisselen.

Naar verwachting zullen er een flink aantal Internet Service Providers (ISP s) van deze dienst gebruik gaan maken, vanwege de sterke toename van de hoeveelheid Internetverkeer. Door de inzet van de 10GE-peering service en de photonic switches kan AMS-IX zijn capaciteit aanzienlijk uitbreiden en neemt de flexibiliteit van de Exchange-infrastructuur toe. De verwachting is dan ook dat AMS-IX ook op het gebied van verkeershoeveelheid de grootste Internet Exchange van Europa zal gaan worden in 2005. Met meer dan 200 leden is AMS-IX momenteel al de grootste Internet Exchange in aantal aangeloten partijen.

(405 woorden)

BERICHT VOOR DE REDACTIE

Over OpenPeering
Open Peering helpt partijen om hun Nederlandse Internetverkeer sneller en goedkoper te maken. Open Peering verzorgt ook alle benodigde componenten om zelf te kunnen aansluiten op een Internet Exchange zoals een AS nummer, IP adressen, BGP router en configuratie en beheer van al deze componenten. Open Peering is aangesloten op de Internet Exchanges AMS-IX, NL-ix, GN-IX en Lipex, waar ze meer dan 300 peering overeenkomsten heeft. Daarnaast wisselt Open Peering verkeer met grote peers rechtstreeks uit over diverse private peerings. De totale peering capaciteit is meer dan 19 gigabit/s.