Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten

12 oktober 2004

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 12 oktober 2004. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten van de GS-vergadering vindt u door onderaan deze pagina op 'meer' te klikken.

Regels voor RuimteDe nieuwe Nota Regels voor Ruimte komt in de plaats van de Nota Planbeoordeling. De Nota Planbeoordeling , die samen met de provinciale streekplannen wordt gebruikt om gemeentelijke bestemmingsplannen te toetsen, bleek in de praktijk te veel en te onduidelijke regels te bevatten.De nieuwe Nota Regels voor Ruimte moet vooral provinciale ruimtelijke belangen beschermen en laat de gemeenten meer vrijheid om hun eigen belangen te ontwikkelen. Minder regels en kortere procedures kosten minder geld en zijn vooral plezierig voor de Zuid-Hollandse burger die een bouwvergunning aanvraagt. Zuid-Holland zet hiermee een belangrijke stap op weg naar deregulering in de ruimtelijke ordening.

Inspectieprogramma Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) vastgesteld Het Besluit Risico's Zware Ongevallen (BRZO) '99 is bedoeld om de kans op zware ongevallen met gevaarlijke stoffen zo klein mogelijk te maken en preventieve maatregelen te treffen. Het is de verantwoordelijkheid van bedrijven om risico's te beheersen. De overheid (of bevoegd gezag) toetst of bedrijven aan de gestelde eisen voldoen. Provincie, arbeidsinspectie en regionale brandweer controleren periodiek of aan de veiligheidseisen wordt voldaan. Om het toezicht op BRZO-plichtige bedrijven te structureren heeft het bevoegd gezag een inspectieprogramma opgesteld met een scope van vijf jaar. In die periode van vijf jaar moeten bij elk BRZO-plichtig bedrijf alle elementen van het veiligheidssysteem en het veiligheidsrapport getoetst zijn. Er zijn twee afzonderlijke inspectieprogramma's door GS vastgesteld: het programma voor BRZO-bedrijven binnen het Rijnmondgebied (opgesteld door de DCMR) en een programma voor provinciale BRZO-bedrijven buiten dit gebied.

Evaluatie uitvoering taken Besluit Risico's Zware Ongevallen 2000 t/m 2003De provincie heeft de evaluatie uitvoering taken Besluit Risico's Zware Ongevallen (BZRO) over de periode 2000 t/m 2003 vastgesteld. De uitvoering van het besluit is een gezamenlijke inspanning van provincie, Arbeidsinspectie, Brandweer en waterkwaliteitsbeheerders. De evaluatie is opgesteld in samenwerking met DCMR Milieudienst Rijnmond. Uit de evaluatie blijkt dat ruim 40% van de bedrijven die onder de werkingssfeer van het besluit vallen, in Zuid-Holland is gevestigd. Ook blijkt dat door de inwerkingtreding van het besluit de uitvoering van het industriële veiligheidsbeleid is verbeterd. Wel is het noodzakelijk om operationele normen vast te stellen voor een goede beoordeling van de veiligheid. Tenslotte blijken oorzaken van zware ongevallen met name door gebrekkig onderhoudsmanagement, communicatie en ontwerp te komen. Het ministerie van VROM heeft aan de provincie extra gelden ter beschikking gesteld voor de uitvoering van BRZO-taken.

Uitvoeringsovereenkomst met Stichting Hollands LandschapDe provincie heeft een uitvoeringsovereenkomst met de Stichting Zuid-Hollands Landschap vastgesteld. De stichting voert de projecten '9e tranche Krimpenerwaard'en 'Herstel Eendenkooi Klein Profijt' uit. Nu een overeenkomst is vastgesteld kan voor genoemde POP-projecten (Plattelands Ontwikkelings Programma) subsidie worden aangevraagd bij de EU. Voor de grondverwerving in de Krimpenerwaard is een bedrag van ¤850.000 door GS beschikbaar gesteld. Indien de POP-subsidie wordt verstrekt hoeft de provincie de helft van de kosten niet te dragen.

Aanleg rotonde Grote Haven in Haastrecht (N228)Het definitieve ontwerp van de rotonde Grote Haven in Haastrecht is vastgesteld. Een enkelstrooksrotonde gaat op de kruising van de provinciale weg met Grote Haven-Bredeweg de bestaande verkeerslichten vervangen. Met de aanleg van de rotonde wordt de verkeersveiligheid verbeterd. In de periode 1995-2001 hebben er elf ongevallen plaatsgevonden, waarvan vier met letsel. Bij een rotonde zou dit aantal 67% lager uitvallen. De start van de aanleg staat gepland voor januari 2005. In juli 2005 zijn de werkzaamheden, als het weer meezit, afgerond.

Geen verbindingsweg tussen de N205 en N206Lange tijd bestond er een plan om tussen de N205 en N206 een verbindingsweg aan te leggen, omdat de N206 nu doodloopt op de provinciegrens met Noord-Holland. Dit leidt tot leefbaarheidsproblemen in de kernen Vogelenzang, Bennenbroek en Hillegom. Onderzoek leert dat geen van de aangedragen oplossingen een de problematiek volledig oplost. Vandaar dat GS hebben besloten het project van een verbindingsweg te stoppen.

Aanleg haltevoorziening Rijnsaterwoude (N207)GS hebben het definitieve ontwerp van de haltevoorziening Rijnsaterwoude vastgesteld. Het ontwerp bestaat uit de aanleg van twee haltelocaties met perrons aan beide zijden van de N207, inclusief abri's en fietsenstalling.

Tarieven 2005 veerdienst Schoonhoven-Gelkenes onveranderdDe tarieven voor het veer Schoonhoven-Gelkenes blijven in 2005 op hetzelfde peil als in 2004. De laatste tariefsverhoging vond plaats in 2003. Toen stegen ze met 3,3 procent. In 2006 gaan de tarieven met gemiddeld 3,49 procent omhoog. Behalve de tarieven voor langzaam verkeer die pas in 2007 met 5 eurocent stijgen. Dat lijkt aan de hoge kant, maar heeft te maken met afronding van de bedragen door de exploitant van het veer. Betalen met losse centen kost tijd en leidt tot vertraging in de dienstregeling, zo wordt gevreesd.

Vinex-bouwscenario Leidse regioHet bouwscenario voor Vinexlocaties in de regio Leiden is geactualiseerd en de grondslag voor locatiegebonden subsidies is aangepast. Voor 14 bouwprojecten is bijna 11 miljoen euro gereserveerd, waarvan al meteen ruim 6 miljoen euro is verleend voor 4 bouwprojecten.Het college van GS is budgethouder voor grondkostensubsidies in de Leidse regio en de Drechtsteden en moet jaarlijks het bouwscenario vaststellen. Het besluit wordt naar PS verzonden.

Subsidies:

Aan de gemeente Katwijk wordt een Investeringsbudget stedelijke vernieuwing van ¤802.469,- verleend voor het project 'Rooie Buurt'. Zie ook: http://www.zuid-holland.nl/algemeen/bestuur/gs/besluitenlijst_gs/besluitenlijst_gs.jsp