Gemeente Delfzijl

VOORSTEL

13 oktober 2004

Eenmalige subsidie voor de bibliotheek in Spijk

Het college van burgemeester en wethouders stelt de raad voor aan de Stichting Openbare Bibliotheek Delfzijl éénmalig een subsidie beschikbaar te stellen van 23.000,- onder de voorwaarde dat de vestiging in Spijk in 2005 open blijft. Daarnaast stelt het college voor
het verzoek van de Stichting Openbare Bibliotheek Delfzijl om een bedrag van 57.000,- beschikbaar te stellen voor een aanschaf van een selfservicebalie voor de Openbare Bibliotheek in Delfzijl af te wijzen.

De raad heeft de Stichting Openbare Bibliotheek Delfzijl de volgende structurele bezuinigingen
opgelegd:

- In 2005 35.000,- .

- Vanaf 2006 jaarlijks 70.000,- .
De Stichting heeft op 12 juli 2004 een sluitende begroting ingediend. De stichting kon de begroting alleen sluitend presenteren als de vestiging in Spijk gesloten werd.

Voorkomen sluiting bibliotheek Spijk
De raad heeft bij motie in de raadsvergadering van 30 september 2004 het college gevraagd met voorstellen te komen om te proberen de sluiting van de bibliotheek in Spijk te voorkomen. Om sluiting van de vestiging Spijk per 1 januari 2005 te voorkomen, stelt het college voor éénmalig een subsidie te verstrekken voor het door de stichting aangegeven tekort van
23.000,- op de begroting. Bij de begrotingswijziging 2005 wordt voorgesteld het bedrag van
23.000,- uit de post speerpuntenbeleid beschikbaar te stellen. Dit tekort op de begroting was voor het stichtingsbestuur van de Openbare Bibliotheek Delfzijl reden om de vestiging Spijk te sluiten.

Selfservice-balie
De Stichting Openbare Bibliotheek Delfzijl heeft op 16 februari 2004 een verzoek bij de raad ingediend om een éénmalige bijdrage van 57.000,- om een kostenbesparende Selfservice- balie in de Openbare Bibliotheek in Delfzijl te realiseren. In een gesprek met het bestuur en de directie van de bibliotheek op 11 oktober 2004 is gebleken dat het eventueel beschikbaar stellen van een bijdrage in de aanschaf van een selfservicebalie niet betekent dat de vestiging in Spijk in stand wordt gehouden. Het college stelt dan ook de raad voor om het verzoek voor het aanschaf van een Selfservice-balie af te wijzen.