Gemeente Tilburg

14-10-2004
Gemeente koopt theater 'de Vorst'
Presentatie, productie en ontmoetingsfunctie centraal in programma van eisen voo

De gemeente en de curator van de TKS hebben overeenstemming bereikt over de aankoop van de Vorst. Met de aankoop is een bedrag van 1,4 miljoen gemoeid.

Theater de Vorst vormt een belangrijke schakel in de culturele infrastructuur op het gebied van de podiumkunsten in Tilburg, als podium voor vernieuwend theater en als broedplaats voor jonge kunstenaars. De inzet na het faillissement van de Tilburgse Kunststichting is behoud van het theater en haar functies voor Tilburg. De gemeente is voornemens de Vorst een grondige opknapbeurt te geven. Dat is nodig omdat de afgelopen jaren weinig aan onderhoud is gedaan. Daarnaast zijn er plannen om een horecafunctie toe te voegen aan met name de oude villa.

Deze functies zijn gebundeld in een programma van eisen waarvoor organisaties tot 5 november offerte kunnen indienen.

Theaterprogramma
Met dit besluit is de toekomst voor het theateraanbod dat voorheen in de Vorst bestond een stuk zekerder geworden. Voor het theaterprogramma is het uitgangspunt dat 175 voorstellingen worden gehouden met een spreiding over schoolvoorstellingen, professionele theater- en dansvoorstellingen, amateurvoorstellingen en jeugd- en familievoorstellingen.

Productie
In de Vorst is een belangrijke plaats weggelegd voor het maken van producties en het ondersteunen van jonge kunstenaars. De gemeente ziet graag een verdere samenwerking met het kunstvakonderwijs (dansacademie en toekomstige drama opleiding).

Ontmoeting
De Vorst moet een ontmoetingsplaats zijn voor theatermakers. Het is van belang dat de bestaande huurrelaties met de huidige theatergezelschappen worden voortgezet. Ook is het de bedoeling dat in de Vorst debatten kunnen worden gehouden.

Voor de uitvoering van het theaterprogramma wordt vooralsnog uitgegaan van een subsidiebudget van 400.000 per jaar, te dekken uit het Fonds voor culturele vernieuwing. Wethouder Backx: Naar ons oordeel is dit budget voldoende om een adequaat theaterprogramma aan te bieden, dat voldoet aan het programma van eisen. Ik ben blij dat we deze stap hebben kunnen maken. Er is eerder al belangstelling getoond voor de exploitatie en programmering van De Vorst. Ik verwacht dat het theater weer snel zijn sterke positie in kan nemen, zeker nadat het gebouw is gerenoveerd.

Horeca
Doelstelling voor de horeca is in eerste instantie functieondersteunend voor het theater. Het pand biedt wel goede mogelijkheden voor een aantal zelfstandige activiteiten door de horeca, d.w.z. onafhankelijk van het theater, die ervoor kunnen zorgen dat nieuw publiek en extra inkomsten worden aangeboord voor het theater. Wethouder Janssen: Met het breed in de markt zetten van de horecafunctie komen we tegemoet aan de wens van de horeca in de stad om een rol te spelen in dit type exploitatie. Qua locatie (in het dwaalgebied van de binnenstad) biedt de stadsvilla van het theater voldoende mogelijkheden voor een (zelfstandige) horecafunctie. In het kader van de offerteprocedure hebben partijen de mogelijkheid om zowel voor het theaterprogramma als voor de horeca een offerte in te dienen. Partijen kunnen echter ook een offerte indienen voor een van beide onderdelen.