Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Landelijke campagne Licht aan. Daar kun je mee thuiskomen van start

Olympisch kampioene Leontien Zijlaard - Van Moorsel heeft vandaag het startsein gegeven voor de landelijke campagne `Licht aan. Daar kun je mee thuiskomen'. Het doel van de campagne is fietsers te stimuleren met licht aan te rijden. Verlichting op de fiets verbetert de zichtbaarheid, vergroot de veiligheid en voorkomt ergernis bij overige weggebruikers. De politie controleert de komende maanden door het hele land intensief op het gebruik van fietsverlichting.

Na de campagne `Licht aan' van eind vorig jaar is het aantal fietsers met licht op zijn fiets gestegen van 50 naar 65 procent. In de regio Amsterdam was er zelfs sprake van een verdubbeling, van 30 naar 60 procent. Dit succes is toe te schrijven aan de combinatie van landelijke voorlichting, politiecontroles en ondersteunende lokale acties.

De nieuwe campagne duurt tot half december 2004 en is een initiatief van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, BOVAG, de Fietsersbond, RAI Vereniging, provincies, gemeenten en politie. De campagne bestaat uit commercials op TV, radio en in de bioscoop, buitenreclame en lesmateriaal voor het basis- en voortgezet onderwijs. Nieuw onderdeel van de campagne is de `fiets voor niets' wedstrijd. Fietsers maken kans op het winnen van een fiets door hun fietsverlichting tijdig in orde te brengen. De Fietsersbond houdt vanaf half oktober voorlichtings-en reparatieacties op verschillende plaatsen in het land.

De regels voor fietsverlichting en reflectoren zijn eenvoudig. In het donker en bij slecht zicht, bijvoorbeeld bij mist, is het verplicht met licht aan te rijden. Het licht voor moet wit of geel zijn, het achterlicht rood. De verlichting moet aan de fiets zijn bevestigd en mag niet knipperen. Reflectoren achter op de fiets, op de trappers en aan de zijkant van de wielen zijn verplicht.