Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

Minder tijdelijke studentenwoningen aan Baden-Powellweg/Opaalweg

Er komen 4 in plaats van 6 woonblokken met tijdelijke studentenkamers aan de Baden Powellweg. Door het bouwplan te " verdunnen" wordt groen uitgespaard en kijken minder omwonenden uit op de tijdelijke studentenkamers. Met dit besluit komt het college van burgemeester en wethouders deels tegemoet aan bezwaren vanuit de buurt, maar heeft het ook rekening willen houden met het grote tekort aan studentenkamers in de stad. Voor de twee geschrapte woonblokken wordt in samenwerking met corporatie SSHU naar een locatie gezocht bij een van de grotere studentencomplexen buiten de wijk.

Het schrappen van twee bouwblokken betekent dat er 150 in plaats van 220 tijdelijke kamers aan de Baden Powellweg en Opaalweg worden gerealiseerd. Geschrapt is een woonblok tegenover bewonersappartementen van verzorgingshuis Tolsteeg. Tevens komt het woonblok te vervallen tegenover een van de flatgebouwen aan de Opaalweg.

Er wordt hard gewerkt aan nieuwbouwplannen voor nog eens 2000 studentenkamers. De verwachting is dat deze wooneenheden rond 2009 worden opgeleverd. Om in de tussentijd het tekort aan studentenkamers zoveel mogelijk te beperken, werkt de gemeente mee aan allerlei initiatieven voor tijdelijke huisvesting. Tot die initiatieven behoort het verzoek van corporatie SSHU om studenten voor vijf jaar onder te brengen in prefabwoningen uit voormalige asielzoekerscentra. De woningen worden door het Rijk aangeleverd en kunnen in maart 2005 worden geplaatst.

Behalve de locaties Baden Powellweg en Opaalweg zijn een flink aantal andere locaties in en rond de Uithof onderzocht. Al deze locaties moesten afvallen of omdat wettelijke normen huisvesting onmogelijk maakten, ofwel omdat noodzakelijke voorzieningen als riolering, electriciteits- en gasleidingen ontbraken dan wel omdat de grond geen eigendom was van de gemeente en/of omdat er binnen vijf jaar andere plannen voor dergelijke locaties waren. Onderzocht zijn onder meer locaties op de Oud Wulvenlaan, Enny Vredelaan, de sporendriehoek Lunetten, De Uithof, en de Karperstraat.

Om overlast voor omwonenden van de Baden-Powellweg/Opaalweg te voorkomen, zijn er met de SSHU afspraken gemaakt over het beheer van de tijdelijke wooneenheden. Zo zal de SSHU een speciale medewerker benoemen die het beheer organiseert en die voor de buurt bij klachten als aanspreekpunt fungeert. De corporatie zet verder extra mankracht in om het beheer zo optimaal mogelijk uit voeren. De corporatie is bereid om met de buurt hierover afspraken te maken.

Vervolgprocedure
Na het collegebesluit van 12 oktober wordt volgende week de brief met de bouwvergunning aan de SSHU gestuurd. Tegelijk krijgen ook de indieners van zienswijzen tegen de vergunningverlening antwoord op de door hen ingediende bezwaren.

Voor bewoners bestaat de mogelijkheid om binnen zes weken bezwaar te maken tegen het collegebesluit. Verzoeken om planschade kunnen pas bij de gemeenteraad worden ingediend als de vrijstellingsprocedure van het bestemmingsplan (artikel 17 Wet Ruimtelijke Ordening) onherroepelijk is.

Noot voor de media:
Mocht u naar aanleiding van dit persbericht nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met Gerard Derksen, bestuurscommunicatie gemeente Utrecht, telefoon 030 286 11 68, of 06 270 30 714.

|14 oktober 2004                   |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
---- --