14.10.2004

Brazilië: Senaat opent deur voor teelt gg-soja

Het Braziliaanse Hogerhuis heeft op 6 oktober 2004, acht maanden na het Lagerhuis, met grote meerderheid ingestemd met de Biosafety Bill, de wet die de introductie in het milieu van en de handel in genetisch gemodificeerde (gg-) gewassen en producten moet regelen. Aanvaarding van deze wet betekent dat president Luiz Inácio da Silva geen tijdelijke toestemming meer zal hoeven te verlenen voor de teelt van gg-soja, maar dat deze kwestie nu permanent zal kunnen worden geregeld.

Opvallendste onderdeel van de wet, en tevens voornaamste reden van kritiek voor tegenstanders van gg-teelt, is dat het beoordelen van een toelatingsverzoek voor gg-gewassen wordt opgedragen aan de apolitieke CTNBio, een instantie bestaande uit deskundigen op het gebied van gewassen en genetische modificatie. Gekozen politici zullen zich bij hun beslissing moeten neerleggen. Overigens moet de Biosafety Bill nog eenmaal terug naar het Lagerhuis, waardoor definitieve aanvaarding niet voor het eind van het jaar wordt verwacht. De wet vormt vooral een kaderwet waarop specifieke regels voor toelating en handel kunnen worden gebouwd.

De Braziliaanse Associatie van Zaadproducenten Abrasem schat dat heden ten dage reeds 6,4 miljoen hectare in het land reeds met gg-soja is ingezaaid, overeenkomend met ongeveer 30 procent van het totale soja-areaal. Het zaaiseizoen is reeds ingegaan in de sojastaten Mato Grosso, Goias, Parana en Rio Grande do Sul. In de laatstgenoemde staat zou 95 procent van het soja-areaal genetisch gemodificeerd zijn. De boeren konden het risico nemen omdat de regering bekend had gemaakt dat niet-tijdige aanvaarding van de Biosafety Bill door Hoger- en Lagerhuis zou leiden tot een nieuw decreet m.b.t. vrijstelling van het gg-verbod voor het seizoen 2004/2005. Bovendien heeft de praktijk uitgewezen dat de premie voor non-gg-soja minder hoog is uitgevallen dan sommige agrariërs vooraf hadden verwacht.

Aanvaarding van de Biosafety Bill betekent dat ook de aanvragen voor bv. gg-maïs en gg-katoen in behandeling zullen kunnen worden genomen.