AutoRai

14-10-2004

Nieuwe Cosworth-motoren voor de Caterham Seven CSR

Caterham Cars heeft de volledig nieuwe versie van haar legendarische Seven sportwagen geïntroduceerd. De in Engeland gebouwde Caterham Seven CSR markeert, na een afwezigheid van zo´n tien jaar, de langverwachte terugkeer van Cosworth naar de markt van autos voor de openbare weg met twee motoren die hoge prestaties leveren.

Het nieuwe model zal ook profiteren van de introductie van een volledig nieuwe onafhankelijke achterwielophanging en een F1-stijl voorwielophanging, evenals verbeteringen op het gebied van aërodynamica en het chassis. Bovendien is de fameuze tweezitter nu voorzien van een volledig nieuw interieur en nieuwe bekleding, de meest ingrijpende wijziging in de 48-jarige geschiedenis van dit model.

Motor
Het hart van de Seven CSR wordt gevormd door de nieuwe, door Cosworth ontwikkelde 2.3-liter Ford Duratec motor. De geheel uit aluminium vervaardigde viercilinderkrachtbron met dubbele bovenliggende nokkenassen levert een vermogen van 200 of 260 pk en kent een ongekende betrouwbaarheid. De Caterham met 200 pk motor, die voldoet aan de EU4 normen, zal een belangrijke bijdrage leveren aan de export van Caterham, terwijl het nieuwe model op de thuismarkt de hoeksteen gaat vormen van het Caterham modelaanbod.

Wielophanging
Dankzij een constante evolutie is het tijdloze ontwerp van Colin Chapman al vele jaren de maatstaf voor scherpe
handlingkarakteristieken en puur rijgenot. Gebaseerd op deze krachtige reputatie zal de Seven CSR de grenzen nog verder verleggen dankzij een volledig nieuw ontworpen wielophanging. Het nieuwe model, dat in samenwerking met de specialisten van Multimatic Inc werd ontwikkeld, kan bogen op een volledig onafhankelijke, onder circuitcondities tot stand gekomen achterwielophanging met dubbele wishbones voor maximale grip en maximale vertelmogelijkheden. Aan de voorkant zorgt de constructie met binnenin gemonteerde dempers die, vergelijkbaar met een Formule 1 auto door duwstangen worden bediend, voor een verbeterde aërodynamica. Samen met de 50 millimeter grotere spoorbreedte aan de voorkant zorgt het geheel voor nog grotere bochtensnelheden, bijvoorbeeld op het circuit.

Chassis
De nieuwe ophanging, die enkele aanpassingen aan het chassis vergde, bood Caterham de mogelijkheid om het spaceframe van de Seven behoorlijk aan te pakken. Het resultaat is een torsiestijfheid die met 25% is toegenomen.

Interieur
Van binnen is de nieuwe Seven CSR nauwelijks te herkennen ten opzichte van zijn voorgangers. Ter verbetering van de ergonomie voor de bestuurder zijn de traditionele platte tuimelschakelaars geheel vervangen door een op de bestuurder geënt, gebogen dashboard dat rondom een duidelijk zichtbaar stalen buizenframe verpakt zit. De middenconsole en middenarmsteun voorzien in de nodige opbergruimte. Aluminiumkleurige instrumenten en een dito versnellingspookknop, handremgreep en een exclusief stuurwiel completeren het nieuwe, stijlvolle interieur.

Aërodynamica
De aërodynamische verbeteringen hebben zich vooral toegespitst op de neus van de beroemde Seven. De introductie van geprofileerde spatborden, die nu nog dichter op de band zijn gemonteerd om de luchtweerstand te beperken, en een nieuwe, grotere neus met een dieper doorgetrokken kin, hebben er samen voor gezorgd dat de lift aan de voorkant met 50% is verminderd. Concreet betekent dat voor de bestuurder een behoorlijke afname van onderstuur onder hoge snelheden.

Met het oog op de hitte en luchtvochtigheid in sommige overzeese landen, huist er achter de bredere neusvleugels nu een grotere radiator, een aan de onderkant gemonteerde luchtinlaat en een aan de bovenzijde geplaatste luchtuitlaat, om het ademhalingstraject beter te controleren.

Wielen en Banden
Samen met lange-termijn partner Avon heeft Caterham voor de nieuwe Seven CSR op de Formule 3 gebaseerde 15 inch banden ontwikkeld, die achter 24,5 cm breed zijn om een goede grip en handling te garanderen. Exclusieve 15 inch lichtgewicht aluminium wielen worden standaard onder de CSR gemonteerd.

Autosport
Aangezien Caterham s werelds grootste fabrikant van racewagens is, zal het niet als een verrassing komen dat de Seven CSR het resultaat is van een ontwikkelingsperiode van 18 maanden om tot een nieuwe internationale racewagen te komen. Voorzien van een ongenuanceerde motor met 260 pk vormt de nieuwe racewagen van Caterham het vervolg op het langdurige en succesvolle autosportprogramma van het bedrijf. In 2005 gaat er een nieuwe klasse van start, die op de zes mooiste circuits in Europa in actie komt, waaronder in Spa-Francorchamps, Estoril en de Nürburgring.

Simon Nearn, managing director van Caterham Cars: Caterham moet bij de basis van haar bestaan blijven het ontwikkelen en bouwen van lichtgewicht sportwagens met aansprekende prestaties. Wij zijn van mening dat we in dat streven met de nieuwe Seven CSR een belangrijke stap voorwaarts hebben gezet.

De verantwoordelijkheid van Caterham, als conservator van de legende, is niet alleen het voortbestaan van het merk, maar ook de aanhoudende ontwikkeling van nieuwe producten, vervolgt Simon Nearn. Ideeën voor de ontwikkeling van de Seven zijn er altijd. Het was vanaf het begin af aan duidelijk dat veel van de veranderingen die door de onderneming werden overwogen, samengebracht zouden worden om tot een echt, origineel en geheel nieuw model voor de wereldwijde markt te komen.

Designed for Racing, Built for Living
De nieuwste Caterham is de afgelopen 18 maanden uitvoerig getest op circuit in Engeland en Europa. Zoals met alle Caterham-producten is de auto ontwikkeld en gebouwd als een echte race-machine en pas daarna, toen de prestaties en betrouwbaarheid zichzelf hadden bewezen, is uit de racewagen de straatversie ontstaan.

Willem van der Kooi, directeur van Van der Kooi Sportscars: Deze nieuwe Caterham Seven CSR is een welkome aanvulling op het leveringsprogramma van Van der Kooi Sportscars. Met de andere Caterham modellen en uiteraard het complete programma van Lotus kunnen wij aan veel wensen tegemoet komen van de meest veeleisende, sportieve automobilist.

De Caterham Seven CSR is, voorzien van de 200 pk motor, leverbaar vanaf 27.450 Pond. De 260 pk versie is er vanaf 33.950 Pond.