AutoRai

14-10-2004

Mazda scoort beste maand september ooit

Mazda Motor Europe sloot het derde kwartaal van dit jaar af met verkoopcijfers die bijna 19% hoger lagen dan dezelfde maand vorig jaar.

Met totaal meer dan 29.000 verkochte eenheden was dit de beste maand september uit de geschiedenis van Mazda in Europa, met voor de 25e achtereenvolgende keer een groei die in dubbele cijfers kan worden uitgedrukt. Deze resultaten zorgen ervoor, samen met het sterke resultaat in juli en augustus, dat de verkopen in het derde kwartaal van dit jaar met maar liefst 21% zijn gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2003.

Alle markten in Europa droegen bij aan dit resultaat, waarbij een aantal markten opviel met absolute verkooprecords. Zo had Italië de beste verkoopmaand in de geschiedenis van het Japanse merk in dat land. De verkopen stegen daar met 124% ten opzichte van vorig jaar in een met 9% gedaalde markt in september.

Vijf markten boekten hun beste septembermaand in de geschiedenis. In Griekenland steeg de verkoop met 93%, in Spanje met 86% en in Groot-Brittannië met 28% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Meer dan eenderde van de totale verkoop van Mazda in Europa in de maand september 2004 vond plaats in Groot-Brittannië, waarmee dit land qua verkoopcijfers vierde is na Japan, de USA en China. Ook in Frankrijk en Portugal was de negende maand van 2004 de beste septembermaand in de geschiedenis, met respectievelijk een stijging van 28% en 18% vergeleken met dezelfde maand in 2003.

Buiten deze records werd er ook uitstekend gepresteerd op een aantal andere markten in Europa. Zo steeg de verkoop in Tsjechië en Slowakije met 34% en in Denemarken met 27%. Ook Rusland had een uitstekende maand met verkopen die bijna 5 keer zo hoog lagen als vorig jaar september. Goede resultaten waren er ook in Nederland, dat stijgende verkoopcijfers laat zien in een dalende markt, in Oostenrijk, in Noorwegen en in Duitsland, waar de verkopen zorgden voor een marktaandeel van 2,5 %.

In de periode januari tot en met september stegen de verkopen met 26 % ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De verkopen in 2004 zijn thans al hoger dan over het hele jaar 2002 en de verwachting is dat volgende maand de cijfers over het hele jaar 2003 zullen worden verbeterd.