Ingezonden persbericht


LeasePlan met pilot Belonitor van start

De kracht van belonen voor goed gedrag weggebruikers

Almere, 14 oktober 2004 - Vijfenzestig berijders van een lease-auto van LeasePlan gaan gedurende vier maanden uitmaken of het belonen van goed weggedrag de verkeersveiligheid in Nederland stimuleert. De proef, Belonitor geheten, is door LeasePlan in samenwerking met Rijkswaterstaat ontwikkeld en wordt vanaf januari door de leasemaatschappij uitgevoerd.

Met de pilot Belonitor wil LeasePlan een bijdrage leveren aan een betere verkeersveiligheid en een betere doorstroming, door weggebruikers aan te zetten hun gedrag te veranderen. Tot dusver gebeurt dat door middel van straffen, maar met de Belonitor wordt nu gekeken of het omgekeerde - het belonen van goed gedrag - werkt. LeasePlan heeft overigens al positieve ervaringen op het gebied van belonen. Zo heeft de onderneming als enige leasemaatschappij een Air Miles-systeem gekoppeld aan schadevrij rijden, hetgeen tot een schadereductie van vijftien procent heeft geleid.

Bij de Belonitor staan twee gedragingen centraal: voldoende afstand tot de voorligger bewaren en zich houden aan de geldende maximumsnelheid. In de auto wordt een apparaat gebouwd - de Belonitor - die tijdens de ritten het gedrag van de automobilist op beide vlakken bijhoudt. Op een display krijgen de berijders tijdens het rijden continu feedback op hun gedrag. Aan goed gedrag worden punten gegeven en die punten kunnen worden ingewisseld voor 'belevenissen'. Dit kunnen vrijkaartjes voor een pretpark zijn of bijvoorbeeld een gratis abonnement op een tijdschrift. Tegelijk doen alle deelnemers mee aan een onderlinge competitie die elke maand leidt tot de uitreiking van een Zilveren Pluim.

Peter Verkuyl, DirectieVoorzitter van LeasePlan Nederland N.V., over de Belonitor: "Het gaat er ons om een bijdrage te leveren aan de vergroting van de verkeersveiligheid en tegelijk de kosten voor het autogebruik van onze klanten te verlagen. Ongelukken als gevolg van te hard rijden of te weinig afstand houden op de snelweg leiden immers tot grote materiële en maatschappelijke kosten. Wij denken met de Belonitor op dit punt een belangrijke dubbelslag te kunnen maken."

In totaal zijn inmiddels 65 LeasePlan-berijders geselecteerd uit een aantal deelnemende bedrijven. Voor hen gaat de proef in januari van start.


- Einde persbericht -