Openbaar Ministerie

Persberichten
Den Haag, 14 oktober 2004

Lik-op-stuk-beleid voor Haagse spijbelaars

DIT IS EEN GEZAMENLIJK PERSBERICHT VAN HALT HAAGLANDEN GEMEENTE DEN HAAG DIENST ONDERWIJS, CULTUUR EN WELZIJN
EN HET ARRONDISSEMENTSPARKET DEN HAAG

In de gemeente Den Haag wordt met ingang van direct een lik-op-stuk-beleid gevoerd om het beginnend schoolverzuim terug te dringen. Het nieuwe lik-op-stuk-beleid geldt voor jongeren die regelmatig te laat komen of lesuren verzuimen, maar minder dan 1/8 van de verplichte lesuren per vier weken. Voortaan kunnen leerplichtambtenaren deze spijbelaars doorsturen naar Halt. Halt Haaglanden heeft voor de groep jongeren die beginnend verzuim vertoont, de Halt-afdoening Spijbelen ontwikkeld. Binnen zes weken moeten de spijbelaars een leerstraf van maximaal twintig uur uitvoeren. Halt Haaglanden heeft deze aanpak in samenwerking met de gemeente Den Haag en met het openbaar ministerie in Den Haag ontwikkeld.

Een gemiste les is ook een gemiste kans. Jongeren die spijbelen lopen een grotere kans het onderwijs zonder diploma te verlaten. En jongeren zonder diploma hebben aanzienlijk minder kansen op de arbeidsmarkt. Ook lopen zij een grotere kans af te glijden naar crimineel gedrag. Veel jeugdige delinquenten kennen een voorgeschiedenis van schoolverzuim.

Spijbelende jongeren tussen 12 en 17 jaar die zich schuldig maken aan beginnend verzuim worden door de opsporingsambtenaar van Leerplicht verwezen naar Halt Haaglanden. Daar moeten ze een leerstraf van maximaal twintig uur uitvoeren. De leerplichtambtenaar maakt een proces-verbaal op.

Wanneer de leerplichtige zich aan de gemaakte afspraken houdt, geeft Halt Haaglanden een positief signaal naar Leerplicht en wordt het proces-verbaal geseponeerd. De jongere krijgt dan geen justitiële aantekening. Houdt de leerplichtige zich niet aan de gemaakte afspraken, dan stuurt de leerplichtambtenaar het proces-verbaal naar de officier van justitie. Die zal dan beslissen of de leerplichtige voor de kantonrechter zal moeten verschijnen.

Tot nu toe richtte het arrondissement Den Haag zich enkel op stelselmatig verzuim (zie ook het OM-persbericht d.d 5 maart 2004 op www.OM.nl). Nu is er dan ook een programma dat speciaal gericht is op het terugdringen van het beginnend verzu im.Alsdeaanpakinde gemeente Den Haag succesvol blijkt, zal de aanpak mogelijk ook in de rest van het arrondissement worden ingevoerd.