Ministerie EZ

Brinkhorst roept bouwbedrijven op versnelde NMa-procedure te volgen

14 Oktober 2004

Dezer dagen hebben ongeveer 400 bouwbedrijven in de grond- weg- en waterbouw een rapport in de zin van de Mededingingswet van de NMa ontvangen. De NMa vermoedt dat deze bedrijven de wet hebben overtreden en is voornemens hen een sanctie op te leggen. Minister Brinkhorst van Economische Zaken steunt de NMa in haar voortvarende aanpak en roept de bouwbedrijven op in te gaan op de mogelijkheid van een versnelde procedure, zodat op korte termijn sprake kan zijn van genormaliseerde verhoudingen in de bouw. Hij schrijft dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van de 400 bedrijven in de GWW-sector die dezer dagen een rapport hebben ontvangen van de NMa, hebben zich 140 bedrijven gemeld in het kader van de clementieregeling. Uit de informatie die deze bedrijven hebben aangedragen en uit eigen onderzoek van de NMa zijn daarnaast nog eens ongeveer 300 bedrijven in beeld gekomen. Laatstgenoemde groep komt niet in aanmerking voor een boetevermindering op grond van de clementieregeling. Van alle 400 bedrijven bestaat het vermoeden dat zij zich schuldig hebben gemaakt aan vooroverleg bij aanbestedingen, gericht op het afstemmen van biedgedrag Brinkhorst is van mening dat alleen met het beëindigen van deze kartelstructuur de cultuuromslag in de bouw, zoals kabinet en Tweede Kamer die voorstaan, tot stand kan komen.

Bedrijven die voor de versnelde procedure kiezen, doen afstand van het recht om individuele inzage te krijgen in de dossierstukken en van het recht om individueel gehoord te worden. Zij machtigen per deelsector een vertegenwoordiger om namens hen generieke verweren tegen de rapporten in te brengen. Bedrijven die gebruik maken van de versnelde procedure krijgen een boetevermindering van 15% van de op te leggen sanctie. Deze vermindering staat los van de vermindering die bedrijven kunnen krijgen op grond van de clementieregeling.

Volgens Brinkhorst blijkt eens te meer hoe waardevol de clementieregeling van de NMa is om informatie over schadelijke kartels boven water te krijgen. Dankzij deze regeling is de NMa niet alleen in staat om individuele kartels op te sporen, maar kan zij daarnaast ook een onwettelijke structuur binnen een bedrijfstak bloot leggen.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl.
Voor journalisten: Paula de Jonge, persvoorlichter, telefoon (070) 379 75 52, e-mail: A.T.M.deJonge@minez.nl

14-10-2004 | Ministerie van Economische Zaken | print