Gemeente Eindhoven

Persbericht: 14 oktober 2004, no. 245

Project verlengd tot 2009

Gezinscoaches in Eindhoven hebben resultaat

Eindhovense gezinnen die kampen met verschillende problemen, hebben baat bij een gezinscoach. Dat blijkt uit een evaluatie van een project met gezinscoaches, dat sinds drie jaar draait in Eindhoven. De zelfredzaamheid van de gezinnen neemt toe en hun problemen worden hanteerbaarder. De gemeente Eindhoven, die het project heeft overgenomen van Bureau Jeugdzorg, heeft geld vrijgemaakt voor de voortzetting van het project tot 2009.

Het project is een aanvulling op het bestaande werk van het JPP, het Jeugd Preventie Programma. Het JPP is opgezet als een samenwerkingsverband tussen politie en jeugdhulpverlening en richt zich op jongeren en hun gezinnen met probleemgedrag. Het doel is om deze gezinnen in een vroeg stadium te signaleren en weer op de goede weg te helpen. Om dat te bereiken wordt een programma afgesproken dat 3 maanden duurt.
Voor een aantal gezinnen volstaat deze hulp niet en is een vorm van nazorg ontwikkeld. Deze nazorg werkt met gezinscoaches. De gezinscoaches ondersteunen de jeugdigen en hun gezinnen op die momenten dat ze dat nodig hebben.

Uit de evaluatie van deze nazorg blijkt dat het meestal gaat om gezinnen met zware problemen: Vaak is de relatie tussen ouders en kinderen verstoord en is er sprake van agressie. Verder kampen ouders in deze gezinnen bijvoorbeeld met depressie of verslaving. Het opvoedingsklimaat staat daarmee zwaar onder druk.

De hulpverleningsdoelstellingen van het project met gezinscoaches, namelijk het vergroten van de zelfredzaamheid en het verbeteren van het maatschappelijk functioneren van jeugdigen en hun ouders, worden overtuigend waargemaakt.
Bij de overgrote meerderheid van de gezinnen is vooruitgang geboekt bij alle afgesproken doelstellingen. Gezinnen kunnen bijvoorbeeld beter met elkaar omgaan, jongeren kunnen weer mee op school, de opvoedingsvaardigheden van de ouders nemen toe en de gezinnen ondernemen meer.
Uit de resultaten blijkt ook dat de hulpvraag in de laatste maand van de hulpverlening lager is dan in de eerste maand. Dat is een indicatie dat mensen in de loop van het traject zichzelf beter weten te redden. Het rapport 'Gezinscoach in multiproblem-gezinnen; evaluatie JPP-nazorg is een uitgave van de Afdeling Bestuursinformatie en Onderzoek van de gemeente Eindhoven.

© 2004 Gemeente Eindhoven