DIERENPARK EMMEN

Reusachtige schone slaper

OLIFANTENSTIER GAAT ER BIJ LIGGEN
Radza, de reusachtige olifantenstier van Dierenpark Emmen, doet bij droog weer dagelijks trouw zijn middagdutje. De meer dan 7 ton wegende olifant kwam een jaar geleden naar Emmen vanuit de dierentuin van Riga in Letland. Het dier voelt zich zo thuis dat hij in zijn buitenverblijf regelmatig languit gaat liggen om eens even bij te slapen. Een heel goed teken, want dat doet een olifant alleen als hij zich volkomen op z'n gemak voelt. Radza geeft er dagelijks blijk van dat hij helemaal geïntegreerd is in de Emmense olifantenkudde en zich daar echt thuis voelt.
De reden van zijn komst was het fokprogramma voor Aziatische olifanten in de dierentuin van Emmen. In de afgelopen twaalf jaar werden er in Emmen meer jonge olifanten geboren dan waar dan ook in de dierentuinwereld. Om dat succes te kunnen voortzetten en inteelt te voorkomen moest er gewisseld worden van dekstier.

GEDEKT
De voorganger van Radza, Naing Thein, verhuisde naar Praag en Radza kwam naar Emmen. De grote vraag was natuurlijk of hij zou doen waarvoor hij was gekomen. Welnu, die vraag werd snel beantwoord! Radza bleek niet kieskeurig en heeft inmiddels bijna alle olifantenkoeien uit de kudde gedekt. De vraag die nu nog rest, is of die dekkingen succesvol zijn geweest. Zeker is het nog niet maar diverse olifanten vertonen tekenen van zwangerschap, waaronder Mingalar Oo, de eerste olifant die in Emmen geboren is.
Maar ook de oudste olifant uit de kudde, Annabel, heeft kennelijk een meer dan vriendschappelijke relatie met de reus uit Riga opgebouwd. Hoewel Annabel de veertig is gepasseerd, is ze zeker nog vruchtbaar en het is niet uitgesloten dat zij volgend jaar voor het eerst in haar leven een jong ter wereld zal brengen.

SPANNENDE MAANDEN
Het eerste olifantje dat verwacht wordt, is nog een nakomeling van de vorige dekstier Naing Thein. Moeder Htoo Kin Aye is uitgerekend in het voorjaar van 2005. De eerste jongen van Radza zouden geboren kunnen worden vanaf augustus volgend jaar. Dat allemaal na een olifantendracht van 22 maanden.

De kudde Aziatische olifanten in Emmen bestaat uit 11 dieren:
1 volwassen man: Radza,
6 volwassen vrouwtjes: Annabel, Yu Zin, Htoo Kin Aye, Swe San Thay, Htoo Yin Aye en Mingalar Oo
4 jonge olifanten: Ma Palai, Ma Yay Yee, Kan Kaung en Than Myan, die alle vier in Emmen zijn geboren.

Einde persbericht
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Dierenpark Emmen, telefoonnummer: 0591 850 850. Er is een foto beschikbaar via www.perssupport.nl door te klikken op de titel van het persbericht.

14 okt 04 13:31