CBS

Werkloosheid verder gedaald

In de afgelopen maanden is de werkloosheid opnieuw gedaald. In de periode juli - september 2004 telde ons land gemiddeld 460 duizend werklozen. Na correctie voor seizoeninvloeden kwam de werkloosheid ook uit op 460 duizend. Dat waren er 10 duizend minder dan in de periode juni - augustus. Daarmee is de werkloosheid vrijwel even groot als in het begin van 2004. Berekend over de afgelopen zes maanden bedroeg de gemiddelde daling van de werkloosheid 4 duizend mensen per maand. In het begin van dit jaar was er nog sprake van een gemiddelde stijging met ongeveer 10 duizend mensen per maand.

Van de beroepsbevolking in de leeftijdscategorie 15-24 jaar zat in de periode juli - september ruim 13 procent zonder werk. Het percentage werklozen onder de totale beroepsbevolking was 6,0 procent. In dezelfde periode van vorig jaar was dit 5,3 procent.

De werkloze beroepsbevolking is een indicator voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Een dalende werkloosheid is doorgaans het spiegelbeeld van een groei van de werkgelegenheid. Daarom: des te hoger de werkloosheid, des te slechter en des te meer naar het centrum van de grafiek.

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2004 Bronvermelding is verplicht.