Ingezonden persbericht


Persbericht

Tien BN-ers genomineerd voor de trofee 'Dom Bontje 2004'

Publiek kan stem uitbrengen op dombontje.nl

Amsterdam, 14 oktober 2004 - Lijstjes zijn populair sinds Reinout Oerlemans ze vertaalde tot televisieformat. Het publiek kan kiezen wie de grootste Nederlander is, wie de ergste Nederlander is, etc. Tijd voor een lijstjescompetitie die draait om het welzijn van dieren. Daarom start op dombontje.nl vandaag de verkiezing tot 'Dom Bontje 2004', de eerste verkiezing die een bijdrage kan leveren aan de vermindering van dierenleed. Bont voor Dieren heeft tien bekende Nederlanders genomineerd voor deze titel, waaronder Victoria Koblenko, Maik de Boer en prinses Máxima. Met Koningin Beatrix in de top tien naast Maxima heeft de Koninklijke familie de twijfelachtige eer de best vertegenwoordigde familie te zijn in de Dom Bontje hitlijst. De genomineerden dragen bont en/of hebben zich dom uitgelaten over bont in de media. Bezoekers van de site kunnen ook zelf een BN-er nomineren.

Bekende personen vervullen in onze maatschappij een voorbeeldfunctie voor veel mensen. Er wordt gelet op wat ze doen, en niet in de laatste plaats op wat ze dragen. Als een bekende Nederlander bont draagt of zich positief uitlaat over bont vormt dat een bedreiging voor de pelsdieren. Of het nu gaat om een soapster, een modestylist of een prinses, allen vervullen ze een publieke functie en dat brengt een extra verantwoordelijkheid met zich mee. Door zich te afficheren als bontliefhebber geven zij een verkeerd signaal af, namelijk dat 'er niets mis is met bont'. En dat terwijl er van alles mis is met bont!

Bont voor Dieren roept het diervriendelijke publiek op deze BN-ers in verlegenheid te brengen door hun onverantwoorde, pelsdieronvriendelijke gedrag in de schijnwerpers te zetten. Met dit beschavingsoffensief hoopt Bont voor Dieren maatschappelijke druk uit te oefenen op deze 'Domme Bontjes' om hen aan te sporen geen bont meer te dragen. Bont voor Dieren kiest daarbij voor muisklikactivisme in de strijd tegen te bonte BN-ers. Dierenbeschermers kunnen zo op de virtuele stoep van de BN-ers actievoeren.

Op www.dombontje.nl wordt ingegaan op de herkomst van de verschillende bontsoorten. De herkomst van bont is de afgelopen 20 jaar helemaal geen spat diervriendelijker geworden, en dus is bont nog steeds even verwerpelijk als in de tijd van hits als "tweedehands jas"en "madammen in een bontjas". Bont is een ethisch onverantwoord, kill product waar veel mooie en warme alternatieven voor bestaan.

Een wijdverbreid misverstand is dat konijnenbont wel acceptabel zou zijn omdat er ook konijnenvlees wordt gegeten. Die vlieger gaat echter niet op; konijnen die voor vlees worden gehouden worden al na 11 weken geslacht. De vachtjes zijn niet geschikt om te verwerken in kleding. Voor bont wordt een speciaal soort konijnen gefokt - het Rex konijn - met een steviger haarinplant, deze dieren worden gedood na een kort en ellendig leven van een half jaar.

Nog een lijstje: dit keer van dierenleed:


1. 30 miljoen pelsdieren worden wereldwijd in kleine kooitjes gefokt, speciaal voor hun vacht. Vooral nertsen en vossen worden gefokt onder voor deze roofdieren erbarmelijke omstandigheden.


2. 5 miljoen hermelijnen, lynxen, wasberen, eekhoorns, bevers, wolven en andere dieren lopen jaarlijks in een wildklem. Hierin sterven zij een langzame en gruwelijke dood.


3. 2 miljoen honden en katten in China, Thailand en de Philipijnen slachtoffer van de bonthandel, ook ten behoeve van export naar ons land.


4. In Afghanistan, Namibië en Oezbekistan worden 2 miljoen lammetjes van het Karakulschaap binnen 48 uur na hun geboorte de keel doorgesneden ter verkrijging van hun mooie glanzende krullerige vachtje.


5. De zeehondenjacht neemt weer enorme proporties aan, Canada knuppelt elk jaar ruim 300.000 zeehondjes van slechts een paar weken oud.

Meer informatie: Lieke Keller, directeur

tel. (020) 676 66 00 of mobiel; 06 12 66 71 07

drs. L. Keller
Directeur
Stichting Bont voor Dieren
Postbus 92044
1090 AA Amsterdam
tel. 020 676 66 00
fax: 020 676 89 77
l.keller@bontvoordieren.nl
www.bontvoordieren.nl