Gemeente Lisse

14-10-2004 Identificatieplicht

Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de uitgebreide identificatieplicht in werking. Vanaf deze datum moet iedereen in Nederland van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs kunnen laten zien als de politie of toezichthouder daarom vraagt.
Heb je nog geen identiteitsbewijs, vraag hem dan nu al aan om er zeker van te zijn dat je hem op tijd in je bezit hebt!

Geldige identiteitsbewijzen voor personen met de Nederlandse nationaliteit zijn een paspoort, een Nederlandse identiteitskaart (Europese identiteitskaart) en rijbewijs. Het verplicht stellen van het dragen van een identiteitsbewijs is een van de maatregelen die de overheid neemt om ons land veilig te maken en criminaliteit en overlast te bestrijden.

Nu aanvragen
Omdat een grote groep jongeren tussen 14 en 17 jaar nog geen identiteitsbewijs heeft, wordt aan hen extra aandacht besteed in de publiekscampagne van de overheid. Het gaat in totaal om zo´n 335.000 jongeren. Als zij in de laatste paar weken van het jaar pas naar het gemeentehuis gaan om een paspoort of identiteitskaart aan te vragen, kan dat leiden tot grote drukte bij de afdelingen Burgerzaken en tot capaciteitsproblemen en vertraging bij de aanmaak en uitgifte van identiteitsbewijzen. Mogelijk heeft dan niet iedereen op 1 januari 2005 een identiteitsbewijs.

Wij willen jongeren en andere mensen die op dit moment geen geldig identiteitsbewijs hebben, verzoeken om niet tot het eind van het jaar te wachten met het aanvragen van een paspoort of identiteitskaart! Als u in oktober of november komt, bent u er zeker van dat u het document binnen een week in uw bezit hebt.